FACEBOOK

ИТН напуска коалицията: Т. Йорданов

В петък шефът н ПГ на  Има такъв народ (ИТН) Тошко Йорданов е събрал депутатите от партията и е обявил, че следващата седмица формацията ще напусне управляващата коалиция заради очакването, че премиерът Кирил Петков ще предприеме стъпки за сваляне на ветото върху започването на преговори с Македония за присъединяване към ЕС.

Петков пък излезе с видеообръщение, в което призова президента Румен Радев да свика консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което да се обсъди състоянието на преговорите между България и Северна Македония, както и че предстои следващата седмица българската позиция да бъде обсъдена и на коалиционен съвет на лидерите на четирите партии от управляващото мнозинство.

Всичко това става на фона на двудневната визита на помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси д-р Карън Донфрид тази седмица, както и на краткото посещение в четвъртък на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Двамата имаха срещи с премиера Кирил Петков и с президента Румен Радев, а Донфрид разговаря и с лидерите на парламентарно представените политически сили, като по неофициална информация основната тема на разговора на помощник държавния секретар на САЩ с председателите на партиите от Народното събрание е била преговорите на България със Северна Македония.

Еврокомисарят Верхеи пък заяви, че след три седмици ще бъде отново в София, за да се опита да постигне промяна в позицията на България срещу започването на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Желанието на ЕК е спорът между България и Северна Македония да бъде решен до края на френското председателство на ЕС, което изтича в края на юни.

Заявлението на Тошко Йорданов пред депутатите, че ще излязат от коалицията, не значи, че това задължително ще се случи, но при всички положения е показателно за нивото на доверие и качеството на комуникацията в коалицията.

Депутати от партията на Слави Трифонов разказаха, че Йорданов е събрал парламентарната група в петък и ги е уведомил, че лидерът на партията има намерение да обяви следващата седмица, че ИТН напуска коалицията. Пред тях той изразил увереност, че премиерът ще обяви вдигането на ветото върху западната ни съседка, въпреки че Петков на няколко пъти заяви, че крайното решение ще е на парламента и той няма да предприеме никакви стъпки без санкцията на Народното събрание.

В управляващата четворна коалиция има още една партия, която се противопоставя на вдигането на ветото, докато Северна Македония не изпълни условията на България - БСП. Срещу вдигането на ветото, преди Скопие да е изпълнило условията на София, е и Радев.

Твърде вероятно е точно заради този натиск на ИТН и заплахата от разпад на управляващата коалиция премиерът Петков да е предприел хода с искането към президента за свикване на КСНС. Във видеообръщението си министър-председателят заявява, че в заседанието по темата трябва да участват представители на всички партии, всички служби и президентската институция. Петков поиска и външно министерство да предостави доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония.

България може да е лидер в преработването на насекоми, но са нужни регламенти
Депутати от управляващото мнозинство смятат, че въпреки натиска от ЕК и САЩ решаването на въпроса със Северна Македония ще бъде отложен и няма да има развитие до края на френското председателство. По неофициална информация помощник държавният секретар на САЩ е сондирала при разговорите си с партийните лидери възможността преговорите със Северна Македония да продължат с хоризонт пет-шест месеца.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени