FACEBOOK

Зуки прибра 1,3 млн. лв. само от последните БГ избори

Партиите и кандидат-президентските двойки наляха 673 922 евро или 1,3 мнл. лв. за реклама във Фейсбук, сочат официалните данни в публичния регистър за периода 15 август- 27 ноември 2021, пише Свободна Европа. Това, разбира се, е малка част от реалните им инвестиции, защото освен подсилване на послания, което се отчита в тези пари, се плаща за лайкове, тролове, "бууст" на черен пиар. Сумата е поне тройна. Изборните резултати онагледиха КПД-то на тези инвестиции. Всеки спечелен глас за победителите от Продължаваме промяната струва по 21 евроцента (42 ст.), ГЕРБ-СДС рекламира с по 12 евроцента на глас (22 ст.), а Демократична България с по 1.60 евро (3,2 лв.).

Най-много пари за платените публикации в социалната мрежа на Марк Зукърбърг дойдоха от ПП. Новата формация на Кирил Петков и Асен Василев е отделила 131 107 евро за тази цел. С областните им кампании сумата нараства до 157 913 евро. Нито един техен кандидат обаче не е рекламиран строго индивидуално, а само екипно.

Самостоятелните изяви са предпочитани при ДБ, която е промотирала кампанията си заедно и поотделно. Самата коалиция наля  54 386 евро,  Да, България - 74 233, ДСБ - 2 746 евро, а Зелено Движение - още 6 362 евро. Ако съберем всички разходи на ДБ, то излиза, че формацията дори е похарчила във Фейсбук 40% повече от ПП. За лични реклами на Христо Иванов, Елисавета Белобрадова, Антоанета Цонева и т.н. са платени 38 173 евро от бюджета. Ивайло Мирчев пък се е рекламирал и от свое име с 20 754 евро, отделно от партийните пари.

От ГЕРБ-СДС  изхарчиха във Фейсбук общо 74 738 евро. От коалицията обаче заложиха на регионалния подход. Самата централа на партията на Бойко Борисов не е рекламодател в социалната мрежа, но всички местни структури се популяризираха. За сравнение ГЕРБ- София например наля 8201 евро, а ГЕРБ-Благоевград 676 евро, но пък избирателни райони са покрити. Индивидуални промоции имат Даниел Митов, Тома Биков и др.

БСП също не е била самостоятелен рекламодател на вота, но отделни постове на соцлидера в оставка Корнелия Нинова са популяризирани с общо 2 955 евро. Явор Божанков е рекламиран за 1 798 евро. Калоян Паргов в София и Кристиан Вигенин в Пловдив и Ямбол имат с подобни суми. Крум Зарков и Драгомир Стойнев или не са рекламирали при Зукърбърг, или архивът на Фейсбук не ги отчита заради бюджет под 50 евро., а за всичките си кандидати БСП похарчи общо 4 871 евро.

От Има такъв народ (ИТН) са платили 40 404 евро за реклама в социалната мрежа от август до сега, но отново за отделни личности. С част от тази сума по-активно е популяризирано интервю с Ива Митева и Любомир Каримански за телевизия 7/8.

ИК на президента Румен Радев, който си осигури втори мандат похарчи общо 10 421 евро в социалната мрежа, което е едва 1/3 от парите за основния му опонент. А ректорът много пъти подчерта, че по кампанията си личало, че се прави без пари.
 

Доста значителна се оказа сумата на проф. Анастас Герджиков, който загуби на балотажа. МО на ГЕРБ наля 15 118 евро за реклами, но прилична част от тях са в подкрепа на ректора. Самият ИК на Герджиков отделно е дал още 15 088 евро за реклами във Фейсбук.

Подкрепеният от ДБ кандидат за президент Лозан Панов е опитал да популяризира образа си със 7 496 евро.

От партия Възраждане и техния кандидат за президент Костадин Костадинов са платени 3 854 евро.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени