FACEBOOK

Здравните власти да обсъдят доколко зеленият сертификат е ефективен при Омикрон: Мария Шаркова

Здравните власти трябва да обсъдят доколко зеленият сертификат е ефективен на фона на разпространението на Омикрон. Данните от други държави, а и в България се случва, са за все повече пробивни инфекции при хората с две дози. Това мнение изрази пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право. Според нея трябва да се помисли дали сертификатът да остане в настоящия му вид.

„И дали въобще да продължи да служи като противоепидемична мярка или са необходими по-строги мерки, свързани със затваряне на някои обекти.“

Шаркова сподели свои впечатления за липсата на контрол и на проверки на зелените сертификати.

„Преди седмица аз исках да посетя един ресторант, влязох, от входа сама си показах сертификата, тъй като нямаше никой, който да го изисква. Един сервитьор, който не носеше маска, заедно с колегите си – и те не носеха, каза – ние такива глупости не проверяваме. И аз се обърнах и напуснах ресторанта, тъй като това не го прави безопасен.“

Относно разследването на bTV и огласяването на ваксинационния статут на депутати от „Възраждане“ Мария Шаркова поясни, че част от депутатите сами са посочили, че са ваксинирани, а за един е била огласена подобна информация.

„Това действително са данни, свързани със здравния статус на едно лице, но тук сме в хипотезата на обществения интерес.“

Трябва да сме наясно с реалното поведение на народни представители, които наричат ваксините експериментални течности, допълни тя.

По темата с фалшивите сертификати за ваксинация и последващо желание на мнимите ваксинирани да си поставят ваксина Мария Шаркова посочи:

„Това е доста трудно, когато веднъж си опитал да излъжеш системата.“

Според специалиста по медицинско право подобни хора трябва да съдействат на органите на реда, за да се разкрива издаването на фалшиви сертификати.

„Това са хора камикадзета“, смята Шаркова, която обърна внимание и върху изкривяването на статистиката.

Вече две години противоепидемичните правила се въвеждат със заповеди и това не става по най-удачния начин. Една заповед е променяна по 6-7 пъти, коментира Мария Шаркова в предаването „Преди всички“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени