FACEBOOK

Испания настоява ЕС да управлява Ковид като обикновен грип

Испанското правителство работи в продължение на няколко седмици по план за подход към Ковид, като към обикновен грип, съобщи испанският вестник Ел Паис, предаде euractiv.com.

Официални източници разказаха пред вестника, че премиерът Педро Санчес се опитва да отвори същия дебат на ниво Европейски съюз.

Управляващата коалиция, която се състои от Социалистическата партия и лявата „Заедно можем“, в момента финализира плана за управление на COVID-19 като всяко друго респираторно заболяване.

На практика това би означавало да се отдалечим от системата за детайлно наблюдение на инфекциите и вместо това да се оцени как се разпространява болестта въз основа на пробите, събрани от здравни специалисти.

В ексклузивно интервю, излъчено в понеделник от частната радиостанция Кадена СЕР, Санчес потвърди, че правителството „работи по плана в продължение на няколко седмици“.

Сега хората, отговорни за управлението на пандемията в Испанския център за координация на сигналите и спешни здравни ситуации и Комитета за предупреждения, трябва да го приемат, изменят или отхвърлят.

„Това е дебат, който вече се опитваме да отворим на ниво ЕС. Министърът на здравеопазването Каролина Дариас повдигна темата пред различни европейски здравни министри“, добави Санчес.

Според него това е „необходим дебат“, защото благодарение на изследванията и науката имаме „отговора да се предпазим и да намалим инфекциите сред населението, доколкото можем“.

Социалистическият премиер говори и за значителния спад на смъртността по време на шестата вълна, белязана от варианта на Омикрон. В сравнение със средната смъртност от 13% по време на първата вълна, той посочи, че сегашната е 1%.

Санчес обяви, че изпълнителната власт ще регулира цената на антигенните тестове и обяви закупуването на 344 000 таблетки срещу ковид от компанията „Пфайзер“, за овладее разпространението на Омикрон..

„Дебатът, който проведохме преди Коледа, се фокусира главно върху предлагането на тези тестове. Имаше експоненциално нарастване на търсенето, но не и на предлагането. Това вече е решено, сега ще се съсредоточим върху контролирането на цената на антигенните тестове“, добави Санчес.

Ваксиниране срещу Омикрон не е необходимо

Дипломат от ЕС заяви пред EURACTIV.com при условие на анонимност, че изглежда, че няма да е необходимо специално имунизиране срещу Омикрон, тъй като вариантът е толкова заразен, че всички вече ще са се заразили с него, докато бъде разработена специализирана ваксина.

Дипломатът обясни, че въз основа на научни съвети най-вероятният сценарий в близко бъдеще е коронавирусът да стане ендемичен, подобно на грипа.

Друг дипломат от ЕС смята, настояването за проследяване на контакти със заразени също губи инерция и става все по-безсмислено.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени