FACEBOOK

СЗО: Случаите на Ковид по света са нараснали с 11% през миналата седмица

Световната здравна организация посочи, че броят на регистрираните случаи на Covid-19 в световен мащаб се е увеличил с 11% през миналата седмица в сравнение с предходната седмица, като най-голямото увеличение е било регистрирано в Северна и Южна Америка, съобщава Асошиейтед Прес, предаде БНР.

Здравната агенция на ООН заяви в своя седмичен епидемиологичен доклад, публикуван късно във вторник, че има близо 4,99 милиона новосъобщени случаи по света в периода от 20 до 26 декември.

Европа представлява повече от половината от общия брой новозаразени - 2,84 милиона, въпреки че това е увеличение само с 3% спрямо предходната седмица. Освен това в Европа е отчетено най-високо ниво на заразяване - 304,6 нови случая на 100 000 жители.

СЗО заяви, че новите случаи в Северна и Южна Америка са се увеличили с 39% до близо 1,48 милиона, а регионът е на второ място по отношение на заразяването със 144,4 нови случая на 100 000 жители. Само в САЩ са регистрирани повече от 1,18 милиона случая, което е увеличение от 34% спрямо предходната седмица.

Съобщаваните нови случаи в Африка са се увеличили със 7% до близо 275 000.

Световната здравна организация посочи, че "общият риск, свързан с новия вариант Омикрон остава много висок". СЗО цитира "последователни доказателства", че Омикрон има предимство в растежа пред варианта Делта, който остава доминиращ в някои части от света.

В последния доклад на СЗО се отбеляза, че в Южна Африка е 

наблюдаван спад в заболеваемостта и че ранните данни от тази страна, както и от Обединеното кралство и Дания предполагат намален риск от хоспитализация с Омикрон. В доклада обаче се казва, че са необходими повече данни, "за да се разберат клиничните маркери на тежестта, включително употребата на кислород, механична вентилация и смъртността, и как тежестта на Омикрон може да бъде повлияна от ваксинация и/или предишна коронавирусна инфекция".

СЗО също така съобщи, че броят на новосъобщените смъртни случаи в световен мащаб миналата седмица е намалял с 4% до 44 680.

Междувременно броят на заразените с коронавирус се е увеличил в световен мащаб с рекордните 1 222 498 през последните 24 часа, показват данни, събрани от здравните власти по света в сряда, като е имало и 6 899 смъртни случая, дължащи се на Covid-19 през същия период.

В Европа Испания, Франция, Обединеното кралство, Гърция и Италия бяха отбелязани рекордни дневни скокове в броя на новозаразените, докато само в рамките на Съединените щати беше отчетен скок за последното денонощие от над 500 000 нови случая, макар и дължащо се отчасти на натрупване на изостанали данни от отделните щати.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени