FACEBOOK

Здравната комисия посече смените в Пирогов

Парламентарната комисия по здравеопазване реши ресорният министър Христо Хинков да отмени протокола за уволнението на д-р Валентин Димитров от Пирогов до произнасянето на всички институции по финансовото състояние и нарушенията на финансовата дисциплина в болницата.
Заседанието започна без шефа на МЗ.

Общо 17 депутати осигуриха кворума на органа, но липсата на “главния виновник” наложи почивка, а впоследствие провали срещата. Шефът на комисията Костадин Ангелов от ГЕРБ отделно нареди на парламентарния секретар да покани и министъра. “Хинков да дойде, а не да се крие”, настоя той.

Малко преди това е имало заседание на подкомисията, която трябвало да гледа недостига на лекарства. Хинков бил потвърдил участие, но като разбрал че ще има точка и за Пирогов, изпратил "зам.-министър на един ден", стана ясно от думите на Ангелов. В крайна сметка Хинков все пак се появи. В залата бе и самият директор Димитров, чието отстраняване предизвика и скандал в управляващата Сглобка. Напомняме, че шефът на МЗ лично взе решение за уволнението му и дори подмина премиера Николай Денков.

Формалният повод е одит на Пирогов, според който клиниката е на загуба с 31 480 000 лв. Според ГЕРБ и ДПС обаче това не отговаря на истината, тъй като лечебното заведение всъщност е на плюс с над 6 млн. лв. при спрени от министъра, а изработени пари по Каса. Според тях докладът цели лично отмъщение от страна на ППДБ след оповестяването на скандала, който вдигна в Пирогов бившият съветник на Тодор Тагарев в МО Мустафа Емин от Да, България. Денков засега стои зад министъра си и му гарантира свободата да реши като принципал на Пирогов.

Хинков обяви, че не само не се отмята от уволнението, а ще смени и борда на Пирогов. От клиниката пък отвърнаха, че ще заведат колективен иск за обида срещу министъра.
Пред bTV депутатът Ангелов призова Хинков да обясни одит на АДФИ в Националния център по обществено здраве и анализи, когато настоящият министър е бил негов шеф.

По-късно пред комисията той обвини Хинков, че лично бил диктувал констатациите в доклада за Пирогов. Според него е доказано, че лечебното заведение е на печалба и не е на счетоводна загуба и е доказано, че то няма просрочени задължения. Договорът за акредитация на клиниката е сключен, за да покрие задължения по договори, преди датата на назначение на настоящия шеф - било консолидиране на дълга. МЗ е одобрило сключването на договора за заем и е дало разрешение.

"Този доклад съдържа не само данни за финансовото състояние на заведението, а и за дейности, извършени от изпълнителния директор”, заяви появилият се Хинков. “Основния мотив, с който съм взел решение д-р Димитров да освободи този пост, са тези данни. Става въпрос за проблеми с личното управление и неспазването на закони, основно за обществените поръчки. Това са сериозни нарушения. Основният мотив са нарушенията в ЗОП”, настоя министърът.

Хинков отбеляза, че има сключен договор с Търговска банка за кредит в размер на 34 млн. лв. с 24 м гратисен период. “Това означава, че дружеството е застрашено от финансови загуби. Държавата се ангажира да се повиши капитала му, има такова решение на МФ”, добави Хинков, който явно изобщо не разбира от търговски операции, щом нарече кредита -"загуба".

“Не знаех, че финансовото, а не здравното министерство е принципал на Пирогов, за да увеличи капитала му”, отвърна му Ангелов.

Самият д-р Димитров се защити като заяви, че кредитът във всяка стопанска дейност е финансов инструмент, който не се отразява печалбата на едно дружество. Което си е научен факт. Кредитът бил за 3 неща, а преди това имало поредица писма с МЗ и МФ. Той дал възможност за вдигане заплатите.

"Когато трябваше да плащам 1,2 млн. за просрочените задължения, заработката на Пирогов бе 5 млн., сега е 10 млн. Дали при заработка 10 млн. 300 хил. след 2 г. ще са проблем за плащанията? Дали 300 хил. лв. сега или 1 млн. сега ще са на същата равностойност след 15 г.?" попита още той. “От кога задължение за да си вършиш работата е такова да те докара до фалит”, продължи той. 

"Ако тази болница се управлява като последната 1,5 г., нямаше да имаме тези задължения. Ако държавата направи така, че да финансира дейността за деца, за спешните пациенти, тази болница няма никога да е на загуба. Затова не са виновни мениджърите и директорите. Г-н министър, гледам ви в очите, продължавате да вменявате на хората, че съм крадец", обърна се той към Хинков.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени