FACEBOOK

Заради короната спират да лекуват всички останали

„Последната информация, която излиза на сайта на МЗ е, че се преустановяват профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции”, алармира на страницата си във Фейсбук журналистът Генка Шикерова.

Става дума за заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 13 март, която излезе във връзка с последните препоръки на НОЩ. Той направи промени в текстовете, които засягат противоепидемичните мерки у нас.

„Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения”, сочи т. 7 от актуализираната заповед, която ще важи поне до 29 март. Така не е ясно какво става с имунизациите и реимунизациите на децата например, които имат реален риск от други заболявания. А за донорската хирургия е ясно, че е надежда за мнозина и често е въпрос на шанс и часове.

„Въпросът ми е: на фона на хипотетичната възможност да умрем от коронавирус (само 36 лежащо болни в цяла България), ясно ли е на колко реално болни хора, в момента се съкращава живота?”, запита Шикерова. „Какво става с хората, диагностицирани в стадий на заболяване, при които отлагане на операция може да е фатално? Какво става с хората извън столицата, които и без това трудно стигат до доктор, за какъвто и да е преглед? И как в Германия масираното тестване е възможно, а тук продължаваме да имаме проблем с качеството на тестовете? Извън “новините” за броя заразени има едни други хора, които не могат да стигнат до болница, а са болни”, заключи тя.

Същевременно ясно, че капацитетът на ВМА и на Пирогов за пациенти с коронавирус се изчерпва с 30! Заради това от НОЩ отправят предложение към Ананиев със заповед да разпореди всяка болница в страната да обособи отделения за лечениe на Covid-19. Мерките ще обхванат и частните лечебни заведения.

„Всяка една болница, независимо от собствеността, в срок от 3 дни да предостави обособени отделения, които да работят с коронавирус. Те трябва да са оборудвани и с реанимационни легла, не само с леко и средно-тежко болни“, каза ген. Венцислав Мутафчийски. В Ден 26-и на щаба си!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени