FACEBOOK

Завършихме 11 детски градини, още 13 са в строителство: Фандъкова

"Тази година завършихме 11 сгради на детски градини, още 13 са в строителство и проектираме 16 сгради, които да започнем през следващата година.

Една от големите детски градини – за 200 деца – в кв. „Манастирски ливади изток“ вече е със завършен груб строеж. Изпълняват се довършителни работи вътре, а напролет ще се изградят двора и площадките за игра. Започнахме и строителството на улицата до градината.

Строителството на детските градини през тази и миналата година се финансира основно със средства от държавния бюджет, осигурени с решение на Министерски съвет през 2020 г. От отпуснатите 65 млн. до края на годината ще са разплатени приблизително 40 млн., а останалите са за градините, които ще бъдат завършени през 2022 г.

Радвам се, че правителството проявява интерес към темата за строителство на детски градини и се надявам, че ще постигнем договореност за финансиране и през 2022 г., за новите 16 сгради, които сме подготвили с кметовете на райони.
Осигуряването на места за децата е важна задача, към която както градът, така и държавата имат ангажимент. Убедена съм, че заедно можем да продължим строителството с ускорени темпове и това беше една от темите, по които заявих среща с министър-председателя г-н Петков.

Организацията на самото строителство на детски градини се прави от Столична община, съвместно с кметовете на райони, които са възложители на обществените поръчки, избират изпълнителите и контролират строителството. Дала съм пълна свобода на всички районни кметове да търсят терени и предлагат решения. Те работят с различни темпове, като повечето се справят добре. Два са районите, в които констатираме съществено забавяне от предварителните графици – „Лозенец“ и „Красно село“ и затова следващите им проекти за нови детски градини ще се възлагат от екипа на зам.-кмета по строителство инж. Джоргов", съобщи кметът Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени