FACEBOOK

Жълти жилетки срещу Наредба 18

Хотелиери и ресторантьори вдигат протест в края на седмицата, стана ясно след срещата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) във Велико Търново. Причината за недоволството е данъчната ставка и новите изискания за сектора, които имат отблъскващ ефект за потребителите. Поставеното искане е за намаляване на ДДС до 9% за хотелите и заведенията за обществено хранене. Освен това ябълката на раздора е и Наредба 18, която поставя абсурдни изисквания за бранша.

Спорната поправка поставя нови изисквания за касовите апарати, което вече предизвика гнева и на останалите търговци. За хотелиерите Наредба 18 означава, че при работа с 5 резервационни системи е необходимо за всяка от тях да има отделен апарат. Това обаче е абсолютно ненужно искане, тъй като през тези системи 100% от плащанията се извършват с кредитни карти , т.е. по банков път, а НАП е свързана с банките и няма как да се укриват данъци.

Единственият смисъл от тези нововъведения е да се създаде милионен бизнес за производителите или вносителите на касови апарати. Всяка година държавата измисля все нови начини, за да осигури пазар за тях. Апаратите уж се водят, че се произвеждат в България, а истината е, че само им се слагат надписи, че са родно производство или на страни от ЕС. Всъщност почти всички машинки се внасят предимно от Китай.

Този бизнес е основан по времето на Иван Костов, при зам.-шеф на данъчните Андрей Иванов, който след това става член на Политбюро на ГЕРБ и се върти от кръга около Цветан Цветанов. Иначе казано, с поредните изисквания цялата държава прави бизнес за бившия втори в управляващата партия.

С поправката българските хотелиери автоматично стават неконкуретни спрямо колегите си по света. За разлика от практиката в други държави, у нас вече няма да има възможност за промени по резервации (например през Booking.com), тъй като трябва да се плаща в момента, в който резервираш е веднага се вади бон.

Освен това, на всяко място вътре в хотела трябва да се плаща отделно и да се колекционират касови бележки. Т.е. не може да се ползва фитнес, спа, бар, ресторант и други екстри и да бъде писано на сметката на съответната стая - каквато е практиката в хотелите по цял свят. До 15% от БВП на страната ни зависи от туризма и налагането на толкова непривлекателни условия е съмнителна мярка.

Припомняме, че бизнесът следва да приведе дейността си в съответствие с изискванията на наредбата до края на този месец за предприятията, които използват софтуер за управление на продажбите. И до края на март за предприятията, извършващи продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин.

Символичните им протести ще стартират на 25 януари, като ресторантьорите и хотелиерите ще носят жълти жилетки по време на работа. От БХРА настояват и за намаляване на административния произвол над малкия и средния бизнес, както и законови промени за регламентиране на бакшиша.

Протестиращите настояват за изчистване на противоречивите и неясни текстове. От бранша предупреждават, че може да има и дългосрочно затваряне на обектите, ако не бъдат започнати преговори.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени