FACEBOOK

Честната Дишева на 173 кв.м за 202 лв. в престижен блок на БОДК

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Атанаска Дишева е живяла във ведомствен апартамент от 173 кв.м в луксозния столичен квартал Изток срещу сумата от 202 лева месечно. При това в супрелитния дипломатически блок на БОДК на ул. Жолио Кюри с ген. Любен Гоцев и посланици на чужди страни срещу ресторант Монтерей.

Публикация на в. Труд разкри, че от 2006 г. до 2019 г. тогавашният съдия от Върховния административен съд и общо четиричленното й семейство се настаняват във ведомствен апартамент от 173,08 кв.м. срещу месечен наем от 202, 33 лв. Наемите на свободния пазар за подобни жилища в един от най-скъпите софийски квартали Изток са близо десет пъти по-високи, установи справка на изданието.

Разкритията, че докато е ползвало ведомствен апартамент срещу символичен наем, семейството на Дишева е закупувало земи и имоти в цялата страна и е печелило от банкови лихви, стана причина и за рестриктивни поправки на правилата, по които съдебната власт отдава ведомствени жилища срещу преференциални наемни цени.

В опит да обясни битовия казус и най-вече факта, че макар да се установило трайно в столицата, семейството й не е закупило собствен жилищен имот в София, кадровичката каза, че не е имала време за огледи и "трудно избирала". Близо двумесечната лятна отпуска на ВСС може да се окаже достатъчна Дишева все пак да избере нов дом в София. Още повече, че от декларацията й за имущество и интереси, която е била длъжна да подаде пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) се разбра, че си е взела дължимия й бонус от 20 заплати при напускане на съдебната система.

109 900 лв. е получила по чл. 225 от ал. 1 от ЗСВ в края на 2017 г. Годишният доход на Дишева за миналата година е 72 270 лв. Кадровикът е декларирала и влог от 91 968 лв., като източник на парите са продажба на имот и натрупани лихви от това. Добри доходи и спестявания има и съпругът на члена на ВСС – адвокат Генади Дишев, който се пробва и като кандидат за депутат от невлязлата в парламента партия Да, България на бившия правосъден министър Христо Иванов. Дишева прие като заплаха пожеланието на гл. прокурор Гешев да стане общински съветник - нещо, за което 35 000 българи кандидатстваха на 27 октомври т.г.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени