FACEBOOK

Еди Рама представи Ковачевски на Шолц като ''премиера на бъдещата Западна България”

В Скопие не оцениха чувството за хумор на албанеца

Ироничка реплика на албанския премиер Еди Рама по отношение на македонския му колега Димитър Ковачевски попари медиите в югозападната ни съседка. Той представи министър-председателя на Република Северна Македония (РСМ)  като "премиера на бъдещата Западна България".

Сцената се разигра малко преди официална вечеря в рамките на годишната среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Домакинът –премиерът  на Гърция Кириакос Мицотакис представяше премиерите на РСМ  и Албания на германския канцлер Олаф Шолц.

Кратко видео от размяната на реплики бе публикувано от скопския телевизионен канал Telma.На кадрите се чува как Мицотакис представя Ковачевски на Шолц, двамата се ръкуват, точно в този момент Рама се включва в разговора със шеговитото си уточнение по адрес на македонския си колега. Свидетел на сцената бе и сръбският президент Александър Вучич.

Чувството за хумор на албанския премиер обаче не бе оценено в Скопие. Македонските медии определика репликата му като "недипломатична и недуховита". Канал Telma отбеляза, че тя “не може да предизвика усмивка в македонците, а само чувство на обида”.

Обидената македонска телевизия припомня, че това не е първата проява на "лош хумор" от страна на албанския министър-председател.

Страната ни също получи красноречиви определния от Рама малко преди това. Миналата седмицата по време на срещата на върха на Инициативата Отворени Балкани в Охрид, той нарече България "мъж с проблеми" и обяви, че "младоженецът Балкани" чака "невестата ЕС" за сватба. 

Това не са първите шеговити коментари на Рама относно спора между София и Скопие. Преди  точно 1 г. на Икономическия форум в РСМ албанският премиер се пошегува с тогавашния си македонския колега Зоран Заев, че се надява, че София няма да поиска от Скопие “да се нарече Западна България“.

Напомняме, че заради българското вето и Албания също не може да започне преговори за членство в ЕС, тъй като двете държави се движат в комплект.



Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени