FACEBOOK

Един човек на мястото на Бронзовата къща

Видеоинсталация на Венелин Шурелов е победител в конкурса за площадката на мавзолея

Тялото на „Един човек“ ще бъде изградено от 56 LED екрана, които ще предават гледки от София в реално време.

Видеоинсталация от екрани ще бъде издигната на площадката на бившия мавзолей след демонтажа на Бронзовата къща. Произведението „Един човек“ на Венелин Шурелов е победител в първия конкурс на Столична община за произведение на съвременното изкуство по програма „Навън“. Творбата е класирана на първо място от Творческия съвет към Общината.

Тялото на „Един човек“ ще бъде съставено от 56 LED екрана. Изображенията върху тях ще бъдат генерирани от компютърен алгоритъм и ще представят отражение на града в реално време. Височината на фигурата ще бъде 12 метра. Инсталацията ще струва 81 100 хил. лв.

Предстои одобрение на проекта от Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Направление „Архитектура и градоустройство“ към Общината, а след това гласуван и от Столичния общински съвет.

Доц. д-р Венелин Шурелов е преподавател в Националната художествена академия, където води магистърската програма „Дигитални изкуства“. Той е съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на „DA Fest“ – Международен фестивал за Дигитално изкуство, съосновател на Фондация „ДА ЛАБ“, „Subhuman theatre“ и арт групата „Via Pontica“. Завършил е „Сценография“ в Художествената академия.

Шурелов създава интерактивни инсталации и пърформанси, произведенията му включват рисунка, дигитални технологии, видео. Сред творбите му се отличават „Машина за рисунки“ (2005), „Фантомат“ (2008), „Orthoman“ (2009), „Tabula Rasa“ (2010), „Стрелбище“ (2012), „Ротор“ (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц.

През 2011 г. представя кибер лекцията „Man Ex Machina“, а през 2016 г. изнася пърформанс инсталацията „Post-Everything“ в университета Таусън, САЩ. Работите му са представяни в редица самостоятелни и общи изложби, на фестивали в България, Европа и САЩ.

Източник: ploshtadslaveikov.com


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени