FACEBOOK

Държавата е отстъпила на Доган пристанището на ТЕЦ Варна до 2054 г.

Държавата е предоставила на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за безвъзмездно ползване до 2054 година кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ Варна, които са публична държавна собственост. Това показват документи, с които Дневник разполага виж тук! Срокът съвпада с максимално допустимия период от 35 години, за който публична собственост може да бъде отдавана на концесия срещу съответните такси. Данни за такава липсват, но по силата на "рамково споразумение" с държавното предприятие Пристанищна инфраструктура почетният лидер на ДПС няма да плаща за ползването на кейовата стена и съоръженията в пристанището.

Действащото в момента законодателство предвижда процедура, според която операторът на всяко от пристанищата в страната трябва да получи т.нар. Удостоверение за експлоатационна годност (УЕГ). Неговото изготвяне става на базата на голям обем предшестващи документи, сред които договор за концесия или отдаване под наем на частен оператор на кейовата стена и подкрановия път, които винаги са публична държавна собственост. Тези договори се сключват за срок не по-дълъг от 10 години. В публичните регистри на Министерствата на транспорта и регионалното развитие обаче няма данни за кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ Варна да е била инициирана или провеждана процедура за отдаването му на концесия, или под наем, твърдят експерти, с които Дневник разговаря. Това според тях означава, че

публичната държавна собственост буквално е била отстъпена на Доган

в нарушение на няколко закона. Технологията, по която се е случило това е тествана многократно до сега и в различни варианти в отношенията на държавата с почетния председател на ДПС.

В документацията, изготвена за предоставянето на пристанището на централата за безвъзмездно ползване от дружеството но Ахмед Доган, то е наречено "ТЕЦ Езерово". За експлоатацията му почетният лидер на ДПС е създал компанията "Пристанище ТЕЦ Езерово" ЕАД. Структурата на собствеността в него е следната: Акциите му се притежават еднолично от "ТЕЦ Варна" ЕАД, което от своя страна е еднолично притежание на "Сигда" ООД. В нея 70% от дяловете са на Ахмед Доган. Останалите 30% са поделени между сина и дъщерята на Данаил Папазов - бивш министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски.

Явно впечатлени от мащабния проект за разширяването и модернизирането на пристанище "ТЕЦ Езерово", в началото на м.г. министрите на транспорта и регионалното рзвитие Росен Желязков и Петя Аврамова подписват съвместна заповед, с която разрешават изработването на "генерален план на пристанище за обществен транспорт с регионално значение "ТЕЦ Езерово". Той включва - подробен устройствен план - план за регулация и застрояване за пристанищната територия, както и парцеларен план за пристанищната акватория.

Най-важният детайл в издадената заповед е текст, в който е записано, че към преписката, образувана по заявлението за инвестиционно намерение на "ТЕЦ Варна", служебно е присъединено писмото на генералния директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" от 14 ноември 2018 г. "съдържащо изрично волеизлияние, че държавното предприятие, в качеството на лице, упражняващо правото на публична държавна собственост върху имоти, които съставляват част от територията на пристанище "ТЕЦ Езерово", както и върху разположените в този имот елементи на пристанищната инфраструктура, не възразява срещу разглеждането и произнасянето по инициативата на "ТЕЦ Варна" ЕАД за разширение и модернизация на пристанището".

С други думи, генералния директор на "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов изрично е декларирал, че е съгласен частната компания "ТЕЦ Варна" да се разпорежда с публичната държавна собственост без тя да е отдадена на концесия или под наем.

Виж цялата статия тук!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени