FACEBOOK

До нивото от Орешарски вдигнаха рейтинга на България

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга е положителна. Така той отново е на котата от преди рухването на Корпоративна търговска банка през 2014 г. при управлянието на кабинета Орешарски, припомниха по-опитните икономисти.

Повишението на рейтинга е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България,без натрупване на макроикономически дисбаланси. Фискалните и външните баланси на страната са силни, а напредъкът по присъединяването към Механизма на валутния курс II (ERM II) е стабилен.Положителната перспектива отразява очакванията на анализаторите от S&P Global Ratings, че прогресивно укрепващата фискална и външна позиция на България ще продължи, като страната ще се развива устойчиво в условия на по-слаба външна икономическа среда. Което е доста важно предвид прогнозите за идваща криза.

Според рейтинговата агенция страната е изпълнила своите ангажименти по Плана за действие за присъединяване към ERM II и Банковия съюз,но също така S&P отбелязва, че окончателното решение за това не е изцяло под неин контрол.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени