FACEBOOK

Доброто изпревари ГЕРБ с 26,4%, срещу 25,2%: Алфа Рисърч

С лека преднина коалицията между Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) за първи път изпревари основния си опонент в лицето на ГЕРБ, сочи проучване на Алфа Рисърч. Според агенцията Доброто получава 26,4% подкрепа, а партията на Бойко Борисов събира 25,2% доверие. Напомняме, че според друго изследване на Медиана, което е проведено само седмица по-рано Промяната изостава с 1,9%.

На старта на предизборната кампания ДПС е трета с 13,2%. Следва Възраждане с 11,3%. Очаква се именно тези две партии да получат най-много допълнителна подкрепа от вота в чужбина, който не влиза в националната статистика.

БСП остава пета, като подкрепата за Столетницата продължава да се свива и стига до 7,4%. На прага за влизане в НС е Български възход (БВ) на Стефан Янев събира 3,8%. Шансове има и новото обединение Левицата!, което получава 3,6%. Бившата царска партия НДСВ има потенциал от 1,4%.

Общо 39% от българите показват готовност да гласуват, а колебание изразяват други 28%, като 33% са категорични, че няма да упражнят правото си на вот. Подобна активност е съизмерима с данните от октомври 2022. Относително висока мобилизация е налице сред най-политизираните избиратели, което очертава 2 април като битка между най-ревностните симпатизанти на партиите, посочват от Алфа. Невъзможността на партиите в последните 4 НС да излъчат стабилно управление, както и недоверието, че този път ще има редовен кабинет, демотивират избирателите да участват в поредните парламентарни избори, допълват социолозите.
На този фон само 5% са напълно готови да подкрепят коалиция между Доброто и ГЕРБ, други 28% по-скоро биха били “за”, 20% казаха “по-скоро не”, 30% изобщо не приемат подобен вариант, a 17% са без мнение. Това означава, че половината от всички анкетирани са против.

Напомняме, че лидерите на ПП и ДБ многократно са казвали, че не искат да правят общ кабинет с партията на Бойко Борисов. От своя страна, лидерът на ГЕРБ многократно е призовавал опонентите си да постигнат съгласие.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени