FACEBOOK

Доброто води с 0,5%, БСП падна до 6,6%: Маркет линкс

ПП-ДБ - 20,9%, ГЕРБ-СДС - 20,4%, ДПС - 13,3%, Възраждане - 11,8%, БСП - 6,6%
Общо 5 формации влизат в 49-ото НС, ако изборите бяха днес, сочи последното проучване на Маркет линкс.

Новосформираната коалиция на Доброто между Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) води с 0,5% пред ГЕРБ- СДС, но социолозите прогнозират по-голям електорален потенциал за партията на Бойко Борисов и тя може да навакса на финалната права.

Според изследването в момента Доброто е начело с 20,9%. Второто място остава за ГЕРБ-СДС с 20,4%. Третата политическа сила е ДПС с 13,3% подкрепа. Следва Възраждане на Костадин Костадинов с 11,8%. И двете партии обаче могат да получат най-много допълнителна подкрепа от вота в чужбина, който не влиза в националната статистика. БСП е пета с рейтинг от 6,6% и вече доближава прага за влизане в НС.

Прави впечатление, че с всяко изминало проучване Столетницата губи около 1%. Данните на Алфа Рисърч преди седмица даваха 7,4% за Позитано, а в края на февруари Медиана отчете 8,9% подкрепа за партията на Корнелия Нинова.

Извън парламента биха останали Български възход (БВ) на Стефан Янев с 2,4%, Има такъв народ (ИТН) на Слави Трифонов и новата формация Левицата!с по 2,3%.

„За“ хартиеното гласуване са едва 20%, а 56% подкрепят машинния вот, а неутрални остават 24%, сочат още данните на Маркет линкс.

"Засега е трудно да се предвиди възможността някоя от тези две коалиции (Доброто и ГЕРБ-СДС) да достигне толкова висок процент резултат на предстоящите избори, така че да успее да формира самостоятелно правителство”, коментира пред bTV социологът Добромир Живков. “Това по принцип изглежда невъзможно, така че коалиционна форма би била задължителна за формирането на следващ редовен кабинет", подчерта той.

Социологът е на мнение, че в момента се забелязва по-висока мобилизация в коалицията ПП-ДБ, докато при ГЕРБ-СДС има електорален резерв. Живков коментира още, че при ДПС няма съществена динамика, но при Възраждане има нарастване на подкрепата. Той уточни, че резултатът на БСП върви надолу и посочи, че е скептичен за обръщане на тази динамика за Столетницата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени