FACEBOOK

ДБ: Куши-аут от БНТ! А резервата С. Йовков е в конфликт на интереси със СЕМ

Демократична България – обединението на ДСБ, Да, България и Зелените, иска декласиране на Емил Кошлуков от конкурса за генерален директор на БНТ по причината, поради която той изгуби и миналия път – липсата на опит.

Освен това, десницата смята, че той е солидарно отговорен като програмен директор и част от екипа на предишния генерален Коко Каменаров, за довеждането на БНТ до фактически фалит, което и сам призна. Още повече, ДБ напомня, че преди това той вече е бил веднъж управляващ телевизия, която беше обявена в несъстоятелност – ТВ7.

От СЕМ потвърдиха, че другото опасение – за липса на диплома на Кошлуков, е отпаднало и те са видели, че той е бакалавър, макар и не магистър с пълно висше образование.

Оттам обаче не казват дали са проверили обвързаности на фаворита за генерален директор и сегашен и.д. на държавната телевизия. Става въпрос за двата заема от КТБ – един в размер на 100 000 долара и още един – 50 212 лв. по златна карта на Куши. Попитан от 19 минути за коментар поради каква причина е бил ощастливен от Цветан Василев с преференциален необезпечен кредит от 100 000 долара 100-ина дни преди фалита на банката, както и върнати ли са двата заема, той не коментира. И ни затвори.

Проблемът, както със сигурност и той разбира, е в кредита и в картата на Кошлуков. Интересно е, че в т.3 от мотивите да бъде отпусната огромната сума от 100 000 долара на бившия депутат е записано: „Можем да заложим заплатата му от Фактора Кошлуков или вземането на Факторът от ТВ7”.

С което на вниманието на прокуратурата изникват още две интересни обстоятелства – ако депутатката Йончева е виновна за пране на пари, понеже е правила продукции за дружества, финансирани от КТБ, Кошлуков, който също е продуцирал предаване със своето име за медията, а явно отделно е вземал и заплата от нея, дали не е правил нещо сходно като червената сензация? Ние само задаваме въпрос, отговорът трябва да дойде от органите.

И ще напомним, че Кошлуков става на 16 септември 2014 г. директор на същата телевизия ТВ7, която самият Цветан Василев твърди, че е финансирана от КТБ не с 300 000 евро, за колкото е обвинена Йончева. С 300 000 000 лв.! Думите му бяха потвърдени на Деня на телевизията 7 май 2015 г. лично от финансовия министър Владислав Горанов на заседание на правителството. Пазителят на хазната уточни, че става дума за 288 000 000 лв.! Или 2 пъти, колкото националния бюджет за култура на България.

Както 19 минути научи, резервен вариант на СЕМ за поста бил спортният журналист Сашо Йовков.
При изслушването си той се направи на смел борец с корупцията и изнесе вече известните от нашата медия данни за източване на 8 млн. от общо 19 млн.лв. на БНТ годишно за външни услуги от фирми от кръга около Нико Тупарев, за когото неофициално се говори, че има огромно влияние не само в държавната телевизия, но и в СЕМ, което пък се дължи на правенето на кампаниите на управляващата партия ГЕРБ.

Йовков обаче има един съществен проблем. Ярък конфликт на интереси! Цяла България знае, че той имаше неприкрита връзка, многократно демонстрирана в това число и пред медиите, с члена на СЕМ от квотата на властта Бетина Жотева.
Това поставя под съмнение справедливостта към неговата персона на журито, което избира директора на БНТ, съставено от членовете на Съвета за електронни медии.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени