FACEBOOK

50 млн. лв. дългове на БНТ

След като 19’ цитира Сашо Диков, че дълговете на БНТ са над 18 млн.лв., се оказва, че са пъти повече. В голяма степен това се дължи на традицията, установила се през последните 10 г. да не си плаща, а властта допълнително да й покрива борчове към НУРТС, част от БТК, което поставя медията в двойна зависимост – веднъж от финансовия министър, още един път – от телекома, а оттам и от свързаните с тях интереси. Така властта държи на къс пас БНТ.

И може да търгува дори поста генерален директор. Ако това бъде Кошлуков, ще бъде интересно как на кандидат, довел като управляващ до фалит ТВ7, което е видно от документите, ще му повярват, че може да спаси обществената телевизия.

Ето и числата, изнесени от Капитал: „Според публичните отчети на БНТ към края на 2017 г. задълженията са за 6.8 млн. лв., 6 м. по-късно вече са 8.6 млн. лв., а към края на 2018 г. са над 18 млн. лв. Синдикатите на БНТ публикуваха съвместно изявление, че дефицитът в бюджета й е "над 35 млн. лв.", а според 2 източника сумата приближава, но не надминава 50 млн. лв.

Годишният бюджет на БНТ - държавната субсидия и приходите от реклама за 2018 г., е около 76 млн. лв., или иначе казано, в момента БНТ е свръхзадлъжняла...Всяка година таксите, които се плащат към компанията НУРТС на БТК са около 11 млн. лв. По закон частната фирма е длъжна да излъчва обществената телевизия, което означава и че не може да я спре. БНТ винаги се е възползвала от това да трупа задължения и се е наложила практиката таксите за излъчване да се покриват от бюджета, отделно от субсидията за телевизията.

През 2018 г. това не се случва. Сериозна част от поетите задължения са подписани през последните 2 - 3 месеца от управлението на Константин Каменаров” (за когото първи 19’ разкри, че е осъден за каране пил, което бе потвърдено и на втора инстанция и му наложи да напусне поста). Капитал цитира вече дадения от 19’ пример за източване посредством продукции от кръга на Нико Тупарев, чийто екип прави кампаниите на ГЕРБ: „В началото на годината Каменаров казва, че бюджетът на едно предаване Стани богат е 22 хил. лв.

То се води на БНТ, но тя наема външна компания да го прави. Годишно за това харчи поне 4.3 млн. лв... Според източници от БНТ дневният бюджет на Спортисимо е около 5 хил. лв. Още 8000 лв. на ден отиват за кулинарното предаване на Ути. Разходите на държавната телевизия само за тези три предавания е около 700 хил. лв. на месец (б.р. над 8 млн. годишно, което е съществен процент от целия бюджет на БНТ и близо половината й пари за външни услуги – те са общо 19 млн. лв. от закупуването на тоалетна хартия до бензина за 160-те коли, които притежава)...

Каменаров потвърди, че БНТ има големи задължения, като "близо половината ", са за таксата за разпространение към БТК...Рядко БНТ е изглеждала толкова близо до управляващите и толкова далеч от хората. Финансовото й състояние е такова, че през следващите години тя ще трябва да ограничава разходи и да зависи от благоволението на финансовия министър”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени