FACEBOOK

Германия и Франция заплашиха с вето за Хърватия, при блок за България и Румъния в Шенген

Съветът на ЕС официално отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенген. Дотук се стигна, след като Австрия гласува против двете страни, а Нидерландия се обяви срещу нас. Хърватия пък очаквано, е получила зелена светлина. Часове преди това Нидерландия поиска страната ни да представи доклад по Механизма за сътрудничество и проверка - практика, която беше преустановена от ЕК за страната ни в края на 2019 г.

  Германия, Франция и Люксембург заплашиха да наложат вето над Хърватия, ако България и Румъния също не бъдат приети в шенгенското пространство, съобщи журналистът от Euronews Джак Парок. Но натискът им не проработи.

„Министрите на вътрешните работи на ЕС не успяват да постигнат единодушие, за да се споразумеят за достъп до Шенген. Сега те ще преговарят по групи. Чувам, че Германия и Люксембург заплашват да блокират достъпа на Хърватия, ако ветата не бъдат отменени срещу България и Румъния“, написа в Туитър кореспондентът по европейски въпроси.

Оказа се, че и Франция е заплашила Австрия, че ще спре Холандия, ако Виена не си вдигне ветото върху Румъния и България, а Нидерландия - само върху страната ни. Париж подкрепи присъединяването към Шенген и на трите страни.

Така двете най-големи и водещи държави в ЕС бяха „за”. Това на практика оспорва твърдението, че Нидерландия и Австрия играеха от името на всички, което се разпространява у нас.

На свой ред президентът Румен Радев призова държавите, които са против членството ни, да осъзнаят, че колкото по-бързо България се присъедини към Шенген, толкова по-бързо страната ни ще може да пренасочи сили и средства от границите с Гърция и Румъния към външната граница на ЕС с Турция.

"Страната ни е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген още от 2011. Резултатите са отлични. Ние не приемаме да се поставят непрекъснато допълнителни условия, които са изобщо извън критериите за членство в Шенген ", заяви той.

“Въпросът за Шенген беше политически. Усилията ще продължат. Разговорите тепърва предстоят. Австрия даде заявка, че има компромиси, които ще приеме. Диалогът с Нидерландия е по-труден”, коментира и шефът на МВР Иван Демерджиев.


Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени