FACEBOOK

В МЗ са неадекватни: д-р Калин Димитров

От днес спира плановият прием за всички болници в червените зони в страната, стана ясно от съобщение на здравното министерство (МЗ). От 8 март се преустановява провеждането и на планови операции във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове в София, а причината е епидемичната обстановка у нас.

Подобни мерки обаче предизвикаха бурна реакция както сред пациентите, така и сред самите медици.

„Господин здравен министър, явно плановите операции продължават да се считат от неадекватното ви министерство за най-епидемиологично взривоопасната среда в държавата”, заяви в социалните мрежи д-р Калин Димитров, който има над 20 години стаж като е хирург на ръка.

„На фона на работещи училища, ресторанти, кина, театри, барове, мегамолове и по-малки молове и верижки, вие взимате невероятно достойното и дълбокомислено решение - спираме плановите операции! Браво! Аз лично нищо няма да спирам! Всички мои пациенти от 08.03 нататък се самоопределят като спешни!”, закани се той.

Напомняме, че в петък здравният министър Костадин Ангелов обяви, че причината за мерките е новият щам на вируса.

"Нарастването на случаите с Covid-19 два-три дни след разхлабване на мерките се дължи единствено и само на така наречения британски вид на вируса на територията на страната", заяви той във Велико Търново.

"Това е и причината за спирането на плановите операции, защото този вирус е труден за откриване с антигенните тестове, а лечебните заведения не бива да се превръщат в място за разпространение на вируса", посочи той.

Припомняме също, че от 1 март бяха отворени ресторантите и заведенията, точно преди новия скок на заразените. Сега столичната РЗИ издаде заповед, с която се забраняват свижданията в лечебните заведения, с изключение за пациенти в терминален стадий. Допускат се само дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени