FACEBOOK

Бунт срещу Москов

Граждани, родители и неправителствени организации протестираха пред Министерството на здравеопазването срещу усложнените процедури за изпращане на деца за лечение в чужбина, наложени еднолично от новото ръководство на Фонда за лечение след арестите на бившия директор и екипа му на 20 април. Акцията бе символично организирана в Деня на детето – 1 юни, предаде Медиапул. Без да са официално приети промените в правилника на фонда, новото му ръководство налага несъществуващи в правния мир изисквания, като деца биват насочвани за допълнителни медицински становища, консилиуми и др., въпреки че разполагат с всички изисквани, по сегашния правилник, документи. Представители на обществения съвет на институцията изнесоха данни за деца, които продължават да чакат решение още отпреди показните арести в края на април.
Зам.-здравният министър Ваньо Шарков, който излезе да разговаря с протестиращите, не знаеше за случаите на насочени за допълнителни становища деца, но според него в момента няма забавяне и се работи добре. Очевидно обаче протестът е довел до преосмисляне, тъй като следобедното заседание на обществения съвет на Фонда не се разви по предварително очаквания сценарий.

Десислава Хурмузова от инициативата Спаси, дари на..., която е член на обществения съвет, съобщи, че в дневния ред за 1 юни са включени 37 деца, 13 от които са за лечение в чужбина. От тях директорът на фонда предлага на съвета 10 да отпаднат или да бъдат отказани и само 3 да заминат извън България. Заседанието, което е започнало с приветствие на Ваньо Шарков и пожелание за ползотворна работа в името на децата, обаче се е развило по съвсем друг сценарий. В дневния ред са били включени извънредно още две хлапета и така от разгледани 39 е било одобрено лечението на 28. Две от тях са получили отказ, защото може да бъдат излекувани у нас, а 9 са били отложени заради пропуски в документацията и необходимост от изясняване на случаите. Положително становище за костно-мозъчна трансплантация в чужбина след постигането на ремисия у нас е получила и малката Марина, решението за която преди това се бавеше. Положителни становища са получили и деца с детска церебрална парализа, които преди това бяха окачествени като неприоритетни от новия директор на фонда Владимир Пилософ. Но все още 31 хлапета продължават да чакат.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени