FACEBOOK

Москов и митничарка спряха парите за болни деца

19' разплита чорапа на Фонда за лечение, разкриват се ужасяващи факти

Здравният министър Петър Москов и шефът на Инспектората на МЗ- скандално известната Пенка Белева – Мазератито са спрели 1, 8 млн. лв за лечението на 50 болни деца. Те са стопирали изцяло финансирането на Фонда за лечение през декември, а са започнали да бавят парите още през октомври м. г. За това алармираха от обществения съвет на фонда.
За това време центърът е натрупал задължения от 1,8 млн. лева към чужди клиники, в които са изпратени за лечение български деца. Задълженията към български болници и фирми за медицински изделия са 800 000 лева. А това създава проблем, тъй като винаги когато има забавяне в плащането, чуждите клиники спират да приемат български деца, от което зависи животът им.
Междувременно стана ясно, че 70 % от парите на Фонда за лечение на деца в чужбина оставали за лечение тук. Например в Александровска болница, но лечението било дори по-скъпо отколкото в Мюнхен. От Обществения съвет на фонда обясниха, че центърът бил проверяван многократно, включително преди месец, но нищо нередно не било установявано. А изведнъж се извършват показни арести.
На извънреден брифинг на спецпрокуратурата, след акцията в сряда, при която директорът на Фонда Павел Александров беше арестуван заедно с още осем души, стана ясно, че Александров не е вземал подкупи, а е арестуван по косвени съмнения. Не са намерени и пликове с пари при обиска във фонда няма открити пликове с пари. А премиерът заяви, че „чака наказани и осъдени“.
В същото време Пенка Белева – Тасева, известна като Мазератито е в явен конфликт на интереси. Тя е едновременно шеф на Инспектората на Министерството на здравеопазването, председател на борда на директорите на Специализирани болници за реахбилитация – Национален комплекс" ЕАД (СБР-НК) и председател на съвета на директорите на БЛЦ Камена ЕАД – Велинград. Това означава, че тя проверява сама себе си. Миналото на Мазератитито съшо е много интересно. От шеф на отдел Акцизи в софийската митница Белева оглавява здравния инспекторат. Там тя е разследвана и за корупция, а прокуратурата излиза със становище, че „няма драстични нарушения“.
Припомняме, че миналата година състав на Софийския градски съд (СГС) взе решение, с което на практика позволява овладяването на ключово заведение в контролирания от Москов здравен сектор - Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс ЕАД (СРБ-НК). Дава се и възможността чрез хитър законов маньовър куп имоти на лечебното заведение да стигнат до частни ръце. Не какви да е имоти - а санаториуми, които могат да носят куп пари на частния пазар. И които трябва да се ползват за лечение по клични пътеки, но вместо това се създават условия тези апетитни имоти да станат частен актив и да носят печалби за милиони левове – не обаче на държавата.
На база на решение на СГС здравният министър Петър Москов отменя две заповеди на служебния си предшественик д-р Мирослав Ненков, с които е назначен Съвет на директорите на СРБ-НК и е подписан договор за управление на лечебното заведение. Съвет, който е против санаториумите да излизат от контрола на държавата.

СРБ-НК е без аналог в българската система на здравеопазването, в състава на което влизат 13 специализирани болници за рехабилитация, разположени на територията на цялата страна в утвърдени балнеолечебни курорти.

По времето на кабинета Орешарски, тогавашният здравен министър Таня Андреева започва да прилага хитра схема, с която да заобиколи забранителния приватизационен списък. Решението е просто – имоти, стопанисвани от СРБ-НК – предимно санаториуми, се дават безвъзмездно на съответната община. А след това тя поема грижата – отдаване под наем, публично-частно партньорство и т.н.

Най-интересният имот обаче са близо 5 декара между петзвездния Грандхотел Поморие и санаториума на Министерството на отбраната, в Поморие. Там се намират калолечебница и находище на кал.
А директор на санаториума в Поморие е г-жа Плумелина Мичева. Точно тя става временно изпълняващ длъжността директор на СРБ-НК, след като Таня Андреева освобождава от длъжност целия директорски борд на лечебното заведение, начело с д-р Ченко Чалъков.
След това Плумелина Мичева се кандидатира на конкурс за нов изпълнителен директор на лечебното заведение, който е обявен на 29 август, 2014 г. и приключва на 30 септември миналата година. Но отпада още на първия етап – заради липса на образователна квалификация. Причината – Мичева няма образованието, за да стане изпълнителен директор, смята държавата.
В момента, след решение на Петър Москов от 12 декември миналата година, Съветът на директорите на СРБ-НК е в състав Иво Беров, Бисер Бончев и Пенка Белева-Тасева. А Плумелина Мичева е прокурист на СБР-НК и де факто държи управлението на лечебното заведение в свои ръце.

За да стигнем до сегашния шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ, който в сряда Москов назначи мигновено след арестите. Той пък още на 20-годишен става агент на ДС. А негови дружества дължат десетки милиони лева ДДС и корпоративен данък на бюджета, само едно от тях - 33 милиона, но какво от това, още навремето той ги прехвърля на някакви роми и днес никой не може да го пипне за нищо, предаде Bnews. А Пламен Таушанов от Обществения съвет на фонда съди Пилософ за забавеното лечение на 14 деца болни от рак.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени