FACEBOOK

Лекарите на бунт срещу Москов

Хиляди лекари от София, Пловдив, Бургас, Търговище, Плевен, Варна и други градове протестираха пред Министерския съвет против политиката на Министерството на здравеопазването с плакати "Не сме мушмороци", "Не на служебния рамков договор", "Не ни гонете от България", "Върнете договорното начало" и "Незабавна оставка на министъра на здравеопазването", предаде Дир.бг. Протестът започна грандиозно с живо изпълнение на музикален квартет.

Лекари, медицински сестри и лаборанти от общински, частни и държавни болници са категорични, че Министерството на здравеопазването е скъсало диалога с тях, че ресорният министър се е извинил на личните лекари, но кога ще се извини на медиците като цяло. Те поискаха и оставката на Москов.

Георги Кръстев, председател на Пловдивската лекарска колегия, заяви, че откакто съществува НЗОК са сменени 14 здравни министъра и няма никаква сигурност в сектора.

Медиците настояват за удължаване действието на рамковия договор от миналата година и за подписването на анекс с участието на Здравната каса и Лекарския съюз.
Участниците в протеста смятат, че с новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница, ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти.

“Основните ни искания, това са стриктното спазване на Националния рамков договор от 2015-а година и въвеждането на по-добрите ни предложения по договарянето, които ще създадат предпоставки за по-добро качество и медицинско обслужване. Когато не се подписва рамков договор остава в сила договорът от предходната година с възможност за неговото анексиране. Всичко, което ние постигнахме в договорния процес за 2016-а година, огромната част от нашите предложения не са влезли в сила“,коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред БНР.

Протестът не затрудни обслужването на пациентите, защото на него присъстваха само лекарите, които не са на работа.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени