FACEBOOK

Булгаргаз изнасял евтинко от находището в Чирен за Румъния: Проверка

По време на заседанието на парламентарните комисии по енергетика и финанси в четвъртък, посветено на помощите за бизнеса заради скъпите ток и газ, финансовият министър Асен Василев заяви, че се извършва проверка защо "Булгаргаз" черпи газ от Чирен на по-ниски цени и ги продава в чужбина, вместо да ги продава на ниски цени в България и на "Топлофикация София", предаде Медиапул. "Разглежда се доколко "Булгаргаз" управлява финансовите си потоци по правилния начин", заяви Василев.

След заседанието пък енергийният министър Александър Николов уточни пред журналисти, че проверката е за износ на газ от Чирен за Румъния.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов коментира пред Mediapool, че това не е вярно, а от запасите в газохранилището се продава само на вътрешния пазар по дългосрочните договори с клиентите. "На газовите борси се продава, само ако има излишъци на заявените от потребителите ни дневни количества и става въпрос за най-скъпия газ – руския, като това не влиза в ценообразуването за регулирания пазар", заяви Павлов.

Той определи като недопустими подобни атаки от страна на самата държава към нейното дружество и коментира, че ако целта е да го сменят, има по-елегантни начини.

"Спор няма, че има такъв износ", заяви обаче Николов.

"Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и "Булгаргаз" по различни програми. Затова доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки", каза той. По думите му не е било задължително тези количества природен газ да влязат на българския пазар. Трябва обаче да се прегледат в детайли какви са входящите данни, които "Булгаргаз" е предоставил на Комисията за енергийно и водно регулиране, защото тя била изключително ограничена по отношение цените на обществения газов доставчик.

"Няма такова нещо. От "Чирен" нищо не е продавано на борсите. Там сме пускали излишните количества от "Газпром", които ако не приемем съгласно заявките ни, ще трябва да платим", обясни газовият шеф пред Mediapool. По думите му от резервите се черпи само са дългосрочните договори с предприятия, топлофикации и газоразпределителните дружества, както и за програмата за освобождаване на количества на държавната газова борса – "Газов хъб Балкан".

"Ако в съответния ден сме имали планирани за пускане на пазара 130 единици, а заявките са за 110, вземаме от руския и азерския газ и продаваме. Всеки нормален търговец би направил това при излишни количества. Търгуваме на анонимния сегмент, експертите ни виждат предложена цени. Не знаем на кого продаваме, докато не дойде плащането", каза Павлов. "Не можем да влияем къде да отиват закупените от нас количества, противоречи на европейските изисквания да възпрепятстваме търговия", посочи той и допълни, че печалбите, които дружеството реализира на свободния пазар, по никакъв начин нямат общо с поведението му на регулирания пазар.

Същото, но с обратен знак, заяви и енергийният министър по време на заседанието на парламентарните комисии. "Печалбите от търговията на "Булгаргаз" не се отразяват по никакъв начин в цената на бита. Дори при позитивен паричен поток през една или друга борса, те не се връщат към бита и като обществен доставчик не отразяват реалното функциониране на дружеството", заяви Николов.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова, която в момента е депутат, обаче му отвърна, че "печалбите на "Булгаргаз" като търговец няма как да намерят отражение в цените на бита".

Павлов отново декларира, че всички ползи от азерския газ са калкулирани в цените за регулирания пазар, а в изявленията на управляващите разчете неинформираност за газовия пазар.

Шефът на "Булгаргаз" заяви, че не се притеснява от проверките, тъй като всичко в дружеството било "като по конец". Не пожела да коментира дали счита обвиненията като начин за отстраняването му, но посочи, че ако новите управляващи искат да го махнат, могат да направят това, без да атакуват по този начин самото дружество.

На фона на обвиненията срещу газовото дружество енергийният министър Александър Николов от "Има такъв народ" успокои, че в газохранилището в Чирен има достатъчно количества, така че не се очаква криза, допълни енергийният министър.

Дори и при евентуална ескалация на ситуацията в Украйна количествата, които са налични в газохранилището в Чирен, ще са достатъчни, заяви той.

Вносът на газ в България обаче вече цяла година не зависи от газовото трасе през Украйна, след като Русия го замени с "Турски поток" и в момента точно по този маршрут идват руските газови доставки. Азерските постъпват през Гърция и връзката Кулата-Сидирокастро.

"България по-скоро ще се справи да достави количества за консумация, но въпросът при ескалация на напрежението е каква би била цената и доколко тя ще е поносима за обществото", коментира Николов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени