FACEBOOK

Златев измести Булгаргаз в Лукойл, цените растат за всички ни

Когато през пролетта на 2019 г. Валентин Златев беше махнат от ръководството на "Лукойл България", общоприетото тълкувание на тази знакова рокада беше, че отношенията му с руснаците са се развалили, пише Капитал. От днешна гледна точка обаче това не изглежда точно така. Златев е реалният нов посредник, през който руската "Газпром" доставя природен газ на руската "Лукойл Нефтохим" в България.

Вносът, както първо съобщи "Медиапул", ефективно се извършва през дружеството "Енергико трейдинг България", в което Валентин Златев е директор от декември 2020 г. А това означава, че вторият най-голям потребител на природен газ в страната - какъвто е нефтеният завод край Бургас с около 10-12% от годишното потребление - вече няма да бъде клиент на държавната "Булгаргаз". Или с други думи - руснаците завземат съществена част от българския газов пазар, след като вече държат над 90% от вноса на газ и 100% от транзита. Според отчета на рафинерията в ковид година купеният газ е бил за 92 млн. лв., а в предходната по-силна и нормална година - 187.5 млн. лв.

Формално има една последна преча пред плановете на "Енергико трейдинг България" да се установи така сериозно на българския пазар - компанията трябва да получи лиценз за търговия с природен газ (сега такъв не е нужен, но според Закона за енергетиката след 1 октомври 2021 г. става задължителен). Процесът по издаването му върви още от април, а на 29 юли Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да вземе окончателното решение по въпроса. Няма причини за отказ, което означава, че доставките на "Газпром" към "Лукойл" с посредничеството на Валентин Златев ще продължат.


Вътрешна сделка или акция срещу България

Намесата на "Енергико трейдинг България" на пазара на природен газ е пряк удар срещу държавната "Булгаргаз", която остава без един от най-големите си клиенти. Като нелепото тук е, че фирмата на Златев няма право да продава под регулираните цени на "Булгаргаз", което означава, че рафинерията няма реална изгода от това, а по-скоро целта е оборотът да се върти само в рамките на руските фирми. Дори има основателни предположения да се смята, че "Енергико трейдинг България" продава на загуба природния газ на "Лукойл", тъй като цената на "Газпром" на българската граница е по-висока от тази на микса на "Булгаргаз", който включва още азерски доставки. Подобна теза излага и самият Златев, видно от протокол от общото събрание на компанията от 31 май 2021 г.
Реклама

Друг проблем за "Булгаргаз" е, че дружеството има дългосрочен договор с "Газпром", по който трябва да купува определени минимални количества и ако не изпълнява това задължение, ще плаща допълнително. При отпадането на "Лукойл" от клиентите този риск става изключително голям, ако не се стигне до предоговаряне на условията с "Газпром". Възможно е "Булгаргаз" да влезе в рамките на договора с руснаците и без промени, но тогава ще трябва да спре всички алтернативни доставки (на азерски, LNG и друг газ), които сега спомагат за формирането на значително по-ниска цена към крайните клиенти.


По-голямата опасност е, че ефектът "Енергико трейдинг България" може да се разпространи и към други големи потребители, които по един или друг начин са близки до Русия. Така фирмата на Златев може да вземе бизнеса на държавната "Булгаргаз" и да диктува цените на пазара в България.
Руската офанзива начело със Златев

"Енергико трейдинг България" е регистрирана през април 2020 г. като еднолична собственост на Иван Дреновички - бивш директор на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" от септември 2009 г. до юни 2011 г.

На 1 октомври 2020 г. обаче съдружник на Дреновички, при това с мажоритарен дял, става регистрираната в Швейцария Litasco, която отскоро е прекият собственик на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас". Именно опитът на Litasco е подаден към КЕВР за покриване на изискванията при получаването на лиценз за търговия с природен газ. А през ноември миноритарен съдружник става "Агроинженеринг-90", зад което стои кипърската "Агриуей холдингс лимитед", чийто действителен собственик е Валентин Златев.

На 3 декември 2020 г. Дреновички е сменен като управител на "Енергико трейдинг България" от Валентин Златев. През 2021 г. вече новият мажоритарен собственик, чийто пълномощник е управителят Златев, прави опит за пълното изолиране на Дреновички и изключването му като съдружник в дружеството. От протокол на общо събрание на акционерите на "Енергико трейдинг България" от 31 май 2021 г. се разбира, че буквално е направен опит за превземането на компанията, включително чрез заявка за регистрация на търговско име, което е запазено от Дреновички. Също така Дреновички е цитиран да казва: "През ноември 2020 г. по настояване на настоящия управител В. Златев прехвърлих дялове в "Енергико трейдинг България" на "Агроинженеринг-90" и подадох молба за напускане на длъжността управител с оглед неоснователното изземване на функциите ми в ущърб на дружеството."

В момента отстраняването на Дреновички е блокирано с определение на Софийски градски съд, който бившият едноличен собственик на "Енергико трейдинг България" е сезирал с жалба за действията на Златев и руските му партньори. До приключване на делото промяна няма да има. При всички случаи обаче плановете руските компании да заобиколят "Булгаргаз" ще се случат. Въпросът е каква ще е позицията на българската държава за това, особено на фона на предстоящите преговори с "Газпром" за нов дългосрочен договор, след като действащият сега изтича през 2022 г.

Източник: Капитал


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени