FACEBOOK

Путин свали газа с 30%, Булгаргаз го нарича „леко понижение” и лъже

„Лекото понижение на стойностите” на природния газ според Булгаргаз и КЕВР всъщност е 30% за 24 часа. Историята започна в сряда следобед с изказване на руския президент Владимир Путин, който заяви, че Русия ще запълни хранилищата на ЕС, като пусне съответните количества газ. Европа посреща сезона с наличности около 70%, което е под обичайните за това време на годината.

За минути цената на синьото гориво се срина от над 1200 на около 900 долара. Това обаче не е всичко. В четвъртък световните борси отбелязаха ново 5-процентно спадане на котировките на газа към редакционното приключване на броя в 17,30 ч. Така общият ефект за денонощие се оценява на 30%. „Леко” ли е това понижение? Явно само за останалото от предишната власт управление на Булгаргаз и съобразяващият се с исканията му КЕВР, чийто мандат изчете преди 1 година, 6 месеца и 27 дни.

Ходът на Путин означава, че има разбирателство между Кремъл и ЕС или поне с Берлин за скорошното пускане на Северен поток 2. Анализаторите очакват това да стане до Коледа. Вероятно ще бъде и последната стъпка на Ангела Меркел като реален властелин на Германия и Европа. За икономиките в Съюза, включително българската, това означава стабилни цени на синьото гориво, вероятно около 700-800 долара на хиляда кубика газ, тъй като предлагане ще има, а търсенето няма да бъде пожарно, каквото е днес.

Цените на подобни нива са високи, но не са 2000 долара, които преди дни достигнаха котировките и се наложи предишната намеса на Путин, свалила ги до ниво 1200 долара.

Обвързани са и с прогнозите за цените на петрола. Догодина се очаква те да достигнат пик от 100 долара.
Изходът за България е да черпи повече азерски газ, за да балансира вътрешните цени и възможността на предприятията да работят на печалба, защото синьото гориво от каспийската държава е в пъти по-ниско от руското.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени