FACEBOOK

БСП стигна безпрецедентно дъно: Станишев

 „Пленумът е фарс с псевдооставка, а катастрофалната загуба е срамно явление", заяви пред БНТ експремиерът и шеф на ПЕС Сергей Станишев, който беше лидер на Левицата в продължение на 11 г.. „Мисля, че всеки социалист в България има тежки притеснения, защото за съжаление ние стигнахме безпрецедентно дъно в историята на БСП” , категоричен бе той.

„За 4 г.от 950 хил.  гласа на 270 хил. приблизително, това са почти 700 000 избиратели, които са дали оценка на политиката, водена от това ръководство и те гласуваха с краката си - или неучаствайки в гласуването, или гласувайки за други политически сили”, констатира Станишев. По думите му за първи път може да се говори за загуба не само на периферия, но и на ядро на БСП.

"Това ръководство, което по същество не пое отговорност за резултата, защото псевдооставката е един трик за печелене на време, за участие в преговорите, неясно с какво морално основание и за раздаване на постове на свои хора, които после трябва да го върнат като жест при повторни избори. Защото никой от това ръководство не смята да си ходи при тези резултати", заяви още бившият премиер.

Напомняме, че от 19’ писахме, че с подобно противоуставно газене на правилата, Нинова възнамерява да търгува евентуалната подкрепа за кабинет срещу своето оцеляване.


По наша информация соцлидерът се надява да получи мястото на шеф на НС, да прочисти хората на Радев и "вътрешната опозиция" и да наложи партийци без професии и тефест в замяна на гласовете на "своите" депутати за съставяне на мнозинство. Или ще провали мандата на ПП. Фактическият рекет обаче няма основание, тъй като самата Нинова е нелегитимен  лидер след остваката си, тя се провали като водач в 25 МИР-София и изкара 4 пъти по-малко от кандидата на Продължаваме промяната - Ицо Хазарта. И в този район, и в другия, воден от нея - Варна, резултатите й са по- ниски от процента на БСП.

Сега Станишев обясни, че е притеснен, тъй като на сайта на БСП не е видял какъв всъщност е мандатът за преговори: "Има две неща, които са твърде общи - едното казва, че не трябва да има, че БСП е против либерална политика и против приватизация на ББР, което е един малък елемент от политиката и другото е националните интереси по отношение на Р.С. Македония. По същество това е картбланш. Това означава договаряйте се за всичко, каквото искате, само и само да влезем в управлението и да си разпределим постове. Оцеляването на ръководството може да бъде за сметка на оцеляването на БСП като кауза и като партия. Това е неприемливо".

Според шефа на ПЕС пак се търсят виновни - вътрешнопартийната опозиция и президента. "Всички виждаме, че и между двата тура на президентските избори продължи една странна, но много агресивна война срещу президента и служебното правителство чрез подставени лица, чрез проксита", категоричен е той.

"Така че няма никакъв знак, че са извлечени някакви поуки и ако си спомняте, след всички предишни загуби и на европейските избори, и на местните избори, аз призовавах да се направи смислен разговор и анализ. От това има нужда БСП - за политическата посока, за посланията, за целия начин на нашето функциониране, защото винаги съм казвал: последните години БСП се опитва да копира ГЕРБ. Българите това не го искат. Не искат да сменят един ГЕРБ с псевдогерб вляво", коментира още той.

 Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени