FACEBOOK

ББ завари 5,6%, не "15-16%" безработица: НСИ

Голямо разминаване с данните на националната статистика беше разкрито в сутрешното изявление на премиера: "Заварих безработицата на 15-16%". Истината е, че през последната година от управлението на Тройната коалиция 2008 г тя е 5,6%, а през поделената поравно между Станишев и него 2009 г. завършва с 6,9%. Кризата у нас обаче идва есента на 2009 г., както всички помним, в това число и заради неадекватното решение на кабинета Борисов 1 да спре всички държавни плащания в комбинация с последвалата в края на същата година сделка по "прехвърляне" на частните здравни вноски на българите в държавния бюджет.

Апропо, в момента се прави същото - строителните фирми вече се оплакаха, че както тогава, така и сега държавата им е стопирала плащания за над 500 млн.лв. Върху които обаче си е прибрала ДДС от 100 млн.лв. След управлението на Борисов 1 страната изпраща последната му пълна година управление с 12,3% безработица по официалните данни на НСИ. Премиерът е прав в последната част от сутрешното си изказване, че "сега безработицата е 4%".

НСИ дава 4,2% в края на 2019 г., но с прибавените само за 2 седмици над 31 000 души, процентът със сигурност вече е по-висок и надминава 5 на сто. Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев коментира: "Не отива на един премиер да говори както му дойде, особено по сериозни икономически теми. Олеква той, олеква и институцията.
На пресконференция днес Борисов заяви, цитирам: "Знам как да се справям с безработица. Заварих я 15-16%, сега е 4 %."

Прилагам по-долу истинските данни за безработицата през годините, по данни на НСИ. Много далеч от думите на премиера.

Между другото, в обосновката за актуализация на бюджета МФ залага ръст на безработицата до 6.2%, което е около 70 хиляди нови безработни.

Само до вчера са над 31 хиляди, а цунамито още не е почнало.
Веселяци".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени