FACEBOOK

Антични останки изникнаха насред строежа на небостъргач

Известният художник авангардист Дари алармира за антични останки, появили се изненадващо за строителите насред площадката на бъдещ небостъргач в сърцето на София. Аристът, който от 30 години е популярно име в пластиката и дизайна, живее в съседство с обекта, а гледната му точка от горен етаж на неговата кооперация дава възможност за надникване отвъд високата ограда на площадката. Той алармира София да защити своите старини и те да не остават скрити.

Известна като Солни пазар, местността се намира в края на някогашна Сердика, която е един от най-големите градове на древността, особено при влюбения в нея император Константин Велики, чийто дворец вероятно е бил между хотела, който беше Шератон и хотел Рила, намиращи се на двеста-триста метра на изток. Той дори я обявява за „своя Рим”, преди да основе Цариград и даде началото на Византия. Недалеч от Солни пазар – до Министерството на земеделието, е и най-вероятният гроб на Левски в двора на несъществуваща вече черква. Старите софиянци помнят мястото заради цирка, който бе изграден на него и после изгоря преди около 40 години.

Сега плановете са на Солни пазар, даден на инвеститорите по времето на Софиянски, да израсте многофункционален комплекс с бизнесцентър, хотел от веригата Мариот и апартаменти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени