FACEBOOK

13 000 лв. глоба за главния архитект заради небостъргача в Стрелбище

Главният архитект на София Здравко Здравков ще трябва да плати глоба от 13 хиляди лева на Върховния административен съд заради отказа си да задвижи процедура за строежа на 44-етажна сграда в квартал Стрелбище. Разпореждането на съда е от 27 ноември и е второ поред, след като през май Здравков получи друга глоба от 1000 лв. по същия казус, пише Капитал.

Повод за наказанието е парцел на строителната компания НИКМИ на бул. България и бул. Петко Тодоров в София. Теренът, който е собственост на фирмата от 2007 г. след замяна, подписана от тогавашния кмет Бойко Борисов, първоначално е бил отреден за строителство, но с приемането на общия устройствен план в края на 2009 г. получава статут на локална градинка. В същата година НИКМИ се опитва да задвижи градоустройствени процедури за строежа на 44-етажна сграда, но в следващите месеци общината блокира процедурата.

Строителната фирма и Столичната община са заключени в съдебен спор коя регулация трябва да бъде приложена за имота. С решение на ВАС от края на 2016 г. главният архитект Здравко Здравков е задължен да одобри исканата от НИКМИ процедура за подробен устройствен план, който позволява високо строителство в имота. Според Здравков обаче решението на съда го заставя да одобри документацията, без да се спазват законовите срокове, правила и изисквания и главният архитект за момента отказва да изпълни решението на съда.
"От общината не са ни потърсили нито веднъж и не ни е предлагана никаква замяна", коментира единият от собствениците на НИКМИ, Николай Козанов, пред Капитал.

По думите му фирмата е купила терен за строителство, който е бил оценен на 4 милиона лева, който впоследствие е със сменено предназначение. Според арх. Здравков са проведени над десет срещи с инвеститорите, които са останали без резултат. Фирмата отказва разговори в посока замяна на имота с друг, твърди главният архитект. По думите му Направление Архитектура и градоустройство е готово да преговаря, но отсрещната страна отказва. През август строителната компания загради имота си и разруши преминаваща през него улица, защото тя се оказа незаконна. Междувременно преди седмици групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, главният архитект, кметът Фандъкова и депутатите на партията предложиха изменение в Закона за устройство и застрояване на София, което се отнася за подобни казуси. С промените се ограничава височината на сградите в имоти като този на НИКМИ, които се възползват от законови вратички, позволяващи неограничени параметри за сградите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени