FACEBOOK

Общината срещу НИКМИ за небостъргачи на бул. България

Столичният общински съвет единодушно се обяви за запазване на градинката на ъгъла на бул. България и бул. П.Ю.Тодоров в кв. Стрелбище, за която има заявено инвестиционно намерение от НИКМИ за изграждане на 44-етажен небостъргач (партер + 43 етажа). Напомняме, че въпреки закона, съдът даде разрешение на фирмата за сградата. Заради НИКМИ срещу Стефан Софиянски имаше дългогодишен процес.

Едно от обвиненията беше даването на терена за другия, 20 години по-късно почти довършен от фирмата строеж на трите кули на Милениум център, на бул. Витоша срещу естакадата от бул. България. Сега СОС не дава два малки терена, които Милениум център иска, за да осигури преминаване покрай сградите си – 3 свързани небостъргача, единият от които вече работи.

Казусът в Стрелбище също не е от вчера. Той е започнал още през 2006 г., когато СОС, доминиран от сините и хората на Софиянски, макар и при кмет Борисов, е гласувал за замяна на въпросния. През 2009 г. с новия Общ устройствен план на София имотът е предвиден за озеленяване.

Отваряме скоба, за да посочим, че по същото време обаче не е спряно застрояването на друга градинка по бул. България – нъ ъгъла му с бул. Гоце Делчев, която е застроена от Галчев инженеринг – спонсор №3 на ГЕРБ за първите избори, а днес изпълнител на ремонта на НДК, чийто бюджет от 17 млн. беше увеличен веднъж с 28 млн.лв., към които бяха добавени още 12 млн. за охранителни системи. Градинката там беше застроена с бизнесцентър на фирма, близка до Брендо.

Връщаме се на терена в Стрелбище с обяснението на глав.архитект Здравков: "Инвеститорите внесоха проект за 43-етажна сграда, възползвайки се от вратичките в закона, които позволяват да отпаднат ограниченията за височина, плътност и интензивност на застрояването. Проведохме поредица от срещи с НИКМИ, които преминаха от арогантно и нагло поведение през добро и миролюбиво и после отново в другата крайност. Желанието ни беше да им предложим адекватен терен на друго място в София. Но те нямат никакво желание. Поведението им говори, че те ще се борят с нас. Ние ще продължим битката за този терен, като част от зелената система на столицата. Още тази седмица ще внесем искане за нищожност на решението на ВАС”.

СОС не обръща внимание на друг скандален строеж, за който даде разрешение преди лятната ваканция, също в забранена за градеж на небостъргачи зона, отново на бул. България, само че на ъгъла с ул. Борово. Там фаворитът в изпълнението на немалко поръчки на Общината GP ще гради сграда 4 пъти по-висока от разрешената в момента горна кота за застрояване. Въпреки протеста на хората в района, гласът им остава в пустиня.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени