FACEBOOK

Ако не включат курса в закона, няма да спасят лева

Не фалшива новина, а публикуван в Държавен вестник текст с автори МенТа Стоянова и група „експерти“ под диригентството на Владислав Горанов – екипът, който пак със закон и заповед даде специалните тарифи на частните лотарии преди 5 г., създаде предпоставки влизането на България в Еврозоната да стане при възможно различен курс на лева. По този въпрос вече се изказаха и водещите ни икономисти със съвършено различни идеологии – от Красен Станчев до проф. Вучева, през проф. Стив Ханке – бащата на борда и фиксирания курс, който ни спаси и ни спасява от некачествените ни управленци, и до проф. Гечев и Ивайло Калфин.

Единственото, което трябва да се запише, ако изобщо се пипа Законът, което не е ясно никому защо изобщо се прави от ГЕРБ, е, че курсът на лева към еврото не може да се променя при никакви обстоятелства от 1,95583. В закона, не в решение, както предлага Владислав Горанов.Който през последните дни и с Наредба Н-18, с излезлите подробности около собственоръчно подписаната от него заповед за ставките за хазарта, с несигурността, която внесе по повод стабилността на родната валута и така принуди хиляди хора да обменят над 2 млрд.лв. в евро за ден, се видя колко струва.

Защото неговите решения, както личи по примера с лотариите, са доста ненадеждни за хазната. Още повече, изявлението му, че курсът ще се запази „до“ влизане в Еврозоната. А всички се интерсуват какво става „при“. Което са различни неща. Още повече – определят се от останалите 19 в Еврозоната. Някои от държавите, а те са сред най-влиятелните в групата, по всички позиции – от малките блокове на АЕЦ Козлодуй до продължаващото ни недопускане до Шенген имат последователна политика СРЕЩУ България. Последните действия на прокуратурата допълнително дават козове в ръцете на тези играчи, които изкъсо следят истинското положение с върховенството на закона и корупцията у нас.

„Мога да кажа аз какво бих направил в тази ситуация: или бих се въздъдржал от каквито и да е промени в закона за БНБ, защото въпросната резолюция е част от правния свят на страната и е задължителна (такава е и аргументацията на Христина Вучева и Стив Ханке). Или бих добавил, след обяснения и обсъждане, нова алинея в чл. 29 от БНБ, в която се казва онова, което поддръжниците на валутния съвет винаги сме имали предвид – че курсът се запазва, ceteris paribus, при приемането на еврото като валута на страната. (В момента тази разпоредба се позовава на курса на лева към германската марка.)

Обсъждането е важно по повод cetiris paribus (бел. ред. - „при допускане, че всички други условия, освен посочените, остават непроменени"), това е надеждността на самата еврозона. По никакъв начин не бих оставил работата в ръцете на политическите сили (всъщност „безсилия“) в някакъв следващ момент, още по-малко в следващ парламент, както предложи по-рано днес премиерът“, категоричен е пред Клуб З Красен Станчев. Той добавя по повод пробутването на скандалния текст на Горанов и МенТа без обществено обсъждане: „Ненормално нито от гледище на здравия разум, нито според изискванията на Закона за нормативните актове“.

„Премиерът изглежда разбра къде е проблемът със законовите изменения на Менда Стоянова.Да видим дали собствената му партия ще направи нужното - да запише курса в Закона за БНБ и да гарантира мандата на правителството при престоя на лева в ERM II.Няма кой да вярва на обещания, клетви и декларации“, обобщава икономистът Стоян Панчев.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени