FACEBOOK

Целувките са най-диетичният сладкиш, а полезни ли са?

Целувките, които ако са направени, както трябва, следва да съдържат не повече от 40 калории на 100 грама са над 10-12 пъти по-диетични от шоколада и тортите. Малцина знаят какво се съдържа в тях, защото не е само захар и белтък.

Оригиналната рецепта е френска, още от 17-и век и тя е основана на полезни съставки, като изключим захарта. Например, това, което няма да прочетете в Уикипедия е, че основна роля за качеството на истинската и хубавата целувка е ябълковото пюре. То се прави най-добре от жълто – зелени или от зелено – червени плодове, задължително със среден размер. В тях се съдържа максимум от вълшебния пектин, който прави ябълката толкова здравословна и ражда поговорката за „бягай, докторе, от мен”. В килограм целувки трябва да има точно 250 грама ябълки, колкото се слагат и от захарта. Съвременните производители заменят прекрасните плодове със сливи за по-евтино.

Другото много полезно нещо, което трябва да има в целувките е пробиотика агар – агар. Интересното е, че той е морски, извлича се от водорасли. За съжаление, както ще видите в Уикипедия и каквато е ужасяващата производствена практика, суперхраната се заменя с желатин – от животински произход – понякога дори плюс колаген.

Освен белтъка от едно яйце – примерно 35 грама, много важно за хубавата целувка е да се прибави съвсем малко истинска ванилия. Съвременните производители, все едно дали наричат продукта си с българското название „целувка”, с френското „макарон” или с побългареното парижко „меренга”, използват много по-евтиния ванилин за заместител. Добавят се и всякакви оцветители – виждали сте и розови, и яркозелени целувки, и също така изкуствени овкусители – на шоколад и какво ли не още.

Въпреки това себестойността на килограм, която би следвало да не превишава 1 лев с оригинални продукти, но е значително по-висока.  


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени