FACEBOOK

Тиганичките са моден хит сред палачинките, които могат да бъдат и полезни, а колко пъти се обръщат

Какво да правим с времето в карантина

Покрай ластичните отваряния и затваряния на заведения, се появиха доста места за палачинки, някои от които предлагат наистина интересни варианти като протеинови за фитнес-активните, пълнозърнести за любителите на по-здравословното хранене, както и американизираните мини, които нашите баби ги наричаха "тиганички". Последните са световен моден хит вече 2 години.Всъщност, те нямат нищо общо със Щатите като произход. Национален десерт са в Сирия и старинната култура на Леванта от хилядолетия и до днес.

Поради изобилието от време в карантината, световните умове измислиха смайващи неща тип лайфхак за палачинките. Например изчислиха, че най-зздравословно е палачинките да се обръщат по веднъж, за да бъдат въздушни и по-манекенски.

Сигурно някой ще се посмее, но в така актуалното палачинково изкуство се намеси дори изкуственият интелект, за да даде идеалната рецепта за тестото им:

- 210 г брашно, по възможност пълнозърнесто
- 48 грама захар - с 2 по-малко от препоръчваната от СЗО дневна доза
- 6 г сол
- 25 г олио
- 250 мл прясно мляко, ако може био
- 2 яйца

Британските учени, които разработиха и този изкуствен палачинков интелект доказаха - 1 такава на ден не е вредна, ако ще и да е пържена, а пържената храна се води вредна "по дифолт".

Модните тенденции, възползващи се от това научно признание, доведоха до всякакви извращения на тема палачинки - например рисунка върху тестото по време на направа.

Супер хит са японските Флъфи палачинки, които представляват облак от тесто, въздушно и по-скоро целувчено на вид, високо суфле, което не се пържи, а се пече в специален уред - май нямаме още такива в България - ние заседнахме на ниво супер вредните "пъпчиви" гофрети на мехурчета. Нещото изглежда по - бяло от оригинала, защото отделно се бъркат жълтъците и белтъците. Иначе се слагат същи неща, освен яйца - брашно, мляко, захар. Тези японски псевдо-, но ултра модни палачинки, се сервират с всякакви азиатщини, освен в руски стил - със сметана. Поднасят ги със скариди, брюле, бекон, тирамису. Визуалният ефект е забавен, защото нещото като палачинки "мърда" в чинията.

Хит са и палачинки за отслабване, подходящи за фитнес маниаци. Те се правят без брашно! Вместо това се слагат повече яйца, за да има бум на протеини. Вместо кравето, сипват кокосово мляко. Вместо захар - горски плодове. Тази странна смес се слага за 5 минути на котлова. Получава се нещо средно между палачинки и омлет, но на вид прилича на оригинала. Целта е минималното количество калории - 156 на бройка. Традиционните нямат много повече - 200, а онези, които ни ги правят - особено в евтините заведения, където вместо мляко слагат вода, сигурно нямат и 150 ккал.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени