FACEBOOK

Страхът от Covid-19 може да отключи куп болести - ето кои

Какво да правим с времето в карантина

Съзнателното тиражиране на думи като идването на "нещо страшно, непознато, незапомнено", публични заклинания като "яко ще се мре", не само не помагат, те вредят на борбата с коронавируса и според психолозите - съвсем конкретно като отключват други заболявания, които влошават актуалното, ако изобщо го има. Или го довеждат поради срив в имунитета, който 90% е психологически, както вече сме писали в тази рубрика на базата на международни научни изследвания.

Стресът се развива в страх и хормонът на жертвата включва програмата за самоунищожение на организма, чисто физически.

Всички знаем за поне няколко попаднали в медиите случая на самоубили се от страх от ковид19, които бяха описани като жертви на вируса. Но никой не е изследвал придобитите вследствие на това насаждане на страх от властите и медиите други заболявания.

Психосоматично се пораждат най-видимо кожни проблеми. Те могат да се развият при неспадащи нива на стреса и страховете сериозни дерматологични проблеми.

Другата група, вече невидими, но усещани остро заболявания, са свързаните със стомаха. Често те вървят успоредно с видимите кожни проблеми. Най-често се изразяват в остри язви.

Безсънието, което също се поражда от психологическо претоварване и страхове, може да доведе до цял ред заболявания или да им бъде симптом. Може да бъде успоредно с получаване на паник атаки, чието често проявление е задушаването, тълкувано от мнозина като признак за коронавирус.

Доста хора попаднаха и в болница с такъв проблем, там вече бяха заразени с К19 и влязоха в статистиката като ударени от него.

Най-тежките случаи на поражения, предизвикани от стреса и страховете, свързнаи с прекомерното психологическо натоварване, съзнателно провеждано от властта и медиите покрай коронавируса, са с инфаркти. Сърдечните удари също влизат в графата на починалите от коронавирус, макар физически да нямат общо с него.

Ако подобни тревоги и страхове се трупат дълго време, а почти цялата 2020 г. мина под тази зловредна доминация, по-късно се разбира, че цялото "страхуване" и заклинанията "яко ще се мрем" да отключили много случаи на рак и на автоимунни заболявания, каквито немалко специалисти пророкуват и във връзка с ваксините, отново насочени срещу коронавируса.

Основният лайфхак за справяне с тези проблеми е намаляването на медийното облъчване, особено на големите български телевизии, намирането на странично занимание за всекидневна разтуха в областта на прекрасното или на трудоемкото, четенето, но на различни гледни точки, не само на текстове, потвърждаващи вашата, слушането на симфонична музика, спортът или поне дългите разходки - прочутите 10 000 крачки.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени