FACEBOOK

Редуване на зехтин и разни олиа за здраве със салатата: ето кои, освен слънчогледовото

Навлизаме в сезона на салатите, когато мнозина ще избират именно по-леката храна в по-топлото време, за да хапват хем здравословно, хем диетично и да влязат безболезнено в по-добра форма за лятото. Именно по тази причина избрахме днешния лайфхак.

Казано с едно изречение, формулата му е: редувайте мазнините, с които овкусявате салатата си. Един ден нека това да бъде зехтин, после слънчогледовото масло, което наричаме олио, въпреки че няма нищо общо с маслините, чието име е дало названието на този вид течна храна. Това е много по-добре за стомаха, отколкото зациклянето на едно масло за подправяне. Даже да го правим с най-добрите зехтини, а – както вече сме писали в специален лайфхак – те няма как да струват по-малко от 19-20 лева литъра.

За щастие, поради цените им, които далеч не са достъпни, често влизат в промоции в хипермаркетите дори сега, в сезона на салатите – заслужава си да се възползваме от точно тези намаления с чиста съвест.

Течните растителни мазнини подобряват усвояването на всички полезни вещества от зеленчуците, особено на витамините в тях. Тоест, използването им в салата не е само за разкош. Има си и здравен смисъл.

Освен това, сами по себе си растителните течни масла съдържат ценни аминокиселини, наред с други важни за доброто на организма вещества.

Единственото, с което трябва да внимаваме – както често напомняме – е дозата. Затова и някои марки продават вече и олиата, освен балсамикото, със спрейови устройства – така контролираме количеството и не прекаляваме. Иначе 100 мл олио са 900 калории – нещо като 2 100-грамови шоколада или парче и половина торта. Мазнините от тях в голямата си част директно се складират от организма и водят до видимо затлъстяване.

След като сте минали през традиционните олиа, после пробвайте нещо по-модно като примерно оригиналното по ухание и много полезно по свойства арганово масло, което мароканците, както се убедихме на място в прочутия им курорт Агадир, използват не само за салата, но и за масаж, за лекарство и за какво ли не.

Много тренди е и лененото масло – любимото „олио” на Клеопатра и съпругите на османските султани. То е много добро за страдащите от гастрит, язва, колит и други стомашни проблеми, които често се въздържат от салатите – ето начин да не го правят. Чудесно е за сърцето, т.е. срещу хипертония и артеросклероза. Помага срещу диабет. Полезно е също за изравняване на липидния дисбаланс със своите специфични киселини, против проблеми с кожата на лицето. Съдържа бая пробиотици и пребиотици, с които бие по ефект киселото мляко.

Маслото, наричано на етикетите и олио, от бял трън и всякакви още подобни също може да влезе в ротацията, за която пишем.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени