ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 4 АПРИЛ 2021 Г.?
ГЕРБ
БСП
ДПС
Има такъв народ - Слави Трифонов
Изправи се! Мутри вън! - Мая Манолова и Триото
Демократична България
Републиканци за България - Цв. Цветанов
ВМРО
НФСБ - ВОЛЯ
АТАКА
Възраждане
България на труда и разума - БТР
Други
Не съм решил/а
Няма да гласувам

резултати
FACEBOOK

Надценено ли е авокадото

Какво да правим с времето в карантина

Половин век след бума си в САЩ, авокадото през последните години и особено в необичайната 2020 г. стана голям хит у нас, като е представяно за суперхрана. Нещо, което не отговаря съвсем на действителността и по тази причина го избрахме за свой днешен лайфхак. Единственото, посветено изцяло на авокадото заведение в София фалира, въпреки централното си местоположение и названието, което освен .името на плода - да, то е плод, включваше и английската дума за радост.

А знаете ли, че всъщност авокадо е нещо като партизанско име. По земите, откъдето то идва, винаги е наричано "алигаторска круша", заради цвета и релефа на своята обвивка. Названието, което ползваме днес по-скоро е избрано с маркетингова цел, когато в края на 60-те и началото на 70-те години се прави акцията по налагането му на американския пазар. Днес то е първата храна, която децата опитват след майчиното мляко под формата на пюре. И отдавна е задминало значително по-полезната ябълка като най-продаван плод.

Авокадото не съдържа нито много витамин В, нито много витамин С, нито калий, които обикновено се изтъкват като полезни негови съставки. Количествата от тях са съвсем миниатюрни. В него се съдържа т.нар. авокатин, който според изследванията намалява рисковете от диабет и болести на сърцето, но за да има този ефект, трябва да се яде в големи количества. А учените не препоръчват приема на повече от половин или максимум - цяло авокадо на ден.
Основното, което го прави толкова голям хит са Омега-3 киселините и т.нар. добри мазнини (30%), а последните го правят доста калорично. Както и популярната салата гуакамоле. Оригинално тя се прави само от авокадо,домати, люти чушки, лук с добавяне на лимонов сок. Нещо вкусно, но не и манекенско.

В заключение, имайте предвид, че зеленият плод е приятен, сравнително полезен, но не и супер храна, от която да очаквате чудеса.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени