FACEBOOK

Как се смята от колко вода дневно имаме нужда?

Какво да правим с времето в карантина

В по-топъл или в по-студен ден, ако искаме да бъдем здрави и да не пълнеем, има едно задължително правило, което трябва да спазваме. Да пием достатъчно вода - и прекаляването и недостигът й вредят доста на организма. Но как да разберем точното количество, което ни пасва? На това сме посветили своя днешен лайфхак, като отговорът ще дойде чак близо до финала на четивото.

Не са прави онези, които казват, че всеки трябва да пие 2 литра или 3 литра вода дневно - ще прочетете много писания с едната или другата стойност.
Класическото пресмятане на количеството е милилитър за калория! Тоест, ако поглъщате като храна 2000 калории енергия на ден, литрите наистина са 2. Но, ако сте мъж на средна възраст, който спортува два или три пъти седмично и тежи 75-85 кг, значи спокойно можете да си позволите да хапвате и 2500, че даже и 3000 калории, т.е. нуждата ви е от 2,5 или 3 литра. При спортистите е много повече. При децата пък е по-малко. Както и при възрастните хора, които трудно ги държат краката и затова са ограничили храненето.

Като споменахме спортистите, нека да кажем още нещо - мнозина пресмятат по калориите просто литри течност. Но не всяка е подходяща, като най-лесен пример са изонапитките. Заради захарта, която съдържат. Не вършат работа и другите напитки със захар - коли и всякакви подобни, както и енергийните.
При тяхната употреба в по-големи количества се предизвиква и се получава т.нар. аномална жажда, която си е болест. Смята се и за възможен и почти сигурен симптом на диабет, който пък прави хората най-уязвими за коронавирус например. Има и незахарен диабет, хормонални заболявания, които органично карат хората да пият повече от необходимото количество вода.

Това е полезно единствено и само при инфекции, диария и други подобни здравословни проблеми. При тях функцията на водата и на напитки като чая, които добре я заменят, тъй като са си "гОла вода" неподправени, както е най-добре да се консумират, е да разрежда кръвта, като така подобрява кръвообращението и опитва да върне организма към нормалния му режим, като го прочиства отвътре.
Така че, не бива да пресмятаме колко вода ни трябва на ден математически, гласи последната тенденция в научните среди в тази тънка специалност, а да следваме по чувството за жажда, като овладяваме насилването.

А утре ще ви разкрием: Истината ли е, че като пием стимулираме мозъка и прави ли ни това гении, а също отслабва ли се наистина от него?


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени