FACEBOOK

Как да спим здравословно като поза и възглавница за глава и за крака

Какво да правим с времето в карантина

Една от най-важните съставки на добрия имунитет е здравият сън, както неведнъж сме писали. Днешните ни лайфхакове са посветени именно на неговото стимулиране, защото няма нищо по-полезно, което да правим, ако сме в доброволна или наложителна карантина, локдаун или всякакъв друг етикет, който можем да поставим на същото нещо, което психолозите наричат просто "изолация". И не го препоръчват за повече от 10 дни, за да останем нормални.
Кой е правилният начин на спане е въпрос, по който мнозина спорят, без да знаят, че си има вече даден научен отговор, плод на сериозни изследвания! Позата е ембрионалната - настрани, с леко свити крайници, особено крака. В нея организмът се чувства най-добре. Абсолютно все едно е дали ще сте обърнати наляво или надясно - няма никакво значение за тялото. Всичко зависи от вас - от навиците или простото удобство/неудобство, което изпитвате по собствени и напълно лични причини.

Лошата за организма, особено при българската култура на преяждане вечер, е позата да се спи по корем. Онези, които обичат да спят легнали по гръб да не се притесняват - това е неутрална поза, с изключение на повишеното напрежение, което използването на прекалено висока и прекалено мека възглавница може да нанесе на врата ви. Освен изкривяване, това може да се развие и в различни проблеми като образуване на шипове с възрастта. Те се "отглеждат" дълго и това става неусетно за нас до момента, в който вече няма какво да се направи, а той е дошъл, когато започнем да изпитваме болка на даденото място и скованост. На практика не може да се направи много за елиминирането на този голям проблем. Ето защо изборът на правилната възглавница е толкова важен.

Най-добре е тя да бъде с мемори пяна - т.е. "да помни" предпочитаната от вас поза на главата, но не забравяйте да потърсите и модел, който отделя специално място за поставяне на врата. Тези възглавници, освен че спестяват бъдещи проблеми с шипове и изкривявания, наистина и съвсем бързо подобряват съня, както гарантираме от собствен опит. Абсолютни легенди са миризмите, които се отделяли и всякакви подобни неща - достатъчно добрите и разумно оценени модели - не и най-евтините, разбира се, само помагат, без да пречат с нищо на съня ви. А той е цяла една - трета от нашия живот.

Трябва грижливо да го пазим.

Последният тренд в тази област е използването на възглавници и за крака. Те помагат да не се изкривяват и крайниците ви, като се поставят две в големите им свивки. Това е особено важно за дамите, които след определена възраст по биологични причини имат проблеми със ставите - поне по-голямата част от тях. Тези възглавници - също мемори, много помагат срещу изкривяванията и психонатрупванията и още стимулират добрия сън.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени