FACEBOOK

Баницата със сирене е №1 сред типичните софийски ястия: Проучване

Софийската баница със сирене/извара печели най-широко одобрение като кулинарен символ на столицата. Тя взема 54,4% от гласовете за предпочитан характерен продукт на градската кухня.

Това сочат данните от специално представително социологическо проучване, направено от Екопрограма сред жителите на милионния град.

 

Неотдавна, както 19 минути писа, Софийската баница спечели анкета за най-харесвано тестено изделие в света, като остави зад гърба си турската баклава, аржентинската емпанада и още знаменити конкуренти.

Хората, участвали в проучването, избираха между 6 потвърдено софийски кулинарни шедьовъра, консултирани с историци, преживели няколко епохи столичани на почетна възраст и други познавачи на темата.

Идеята на организаторите от Екопрограма беше символите да представляват и различните нива в гастрономията – от дворцовия крем Надежда, дело на царската сестра със същото име и доста позабравен, до качамака, също поизчезнал от характерното за гражданите на София меню в 21-ви век, като символ на т.нар. „бедна кухня”.

В класацията присъстват и образци, които смятаме за народни и едва ли не вековни, а всъщност те са продукт на не така отминала епоха като соца.

Става дума за шопската салата – заела второто място в ранглистата с 22,4% от гласовете в представителното проучване, която всъщност е продукт на Балкантурист. Зад идеята за нейното създаване стои неговият първи ръководител – бащата на прочутата ни оперна прима Райна Кабаиванска.

Продуктът му се оказва доста успешен, тъй като освен в София и в цяла България, се приготвя и се сервира повече от половин век с оригиналната си рецепта и малки вариации в заведенията в много държави – от Полша до Словения, от Хърватия до Словакия, радва се на слава и в бившия Съветски съюз, както сме се убеждавали на място.

Излиза, че липсващите днес на София брандове – символи на града в различни области, и неразвиваният концептуално и практически кулинарен туризъм, който е огромен хит в който е огромен хит в целия свят, са имали своето място в града ни минали времена, докато сега правим първи крачки за тяхното установяване.

И за популяризацията им, каквато е основната  цел на проекта Софийското меню – вкусните символи на столицата: синергия на европейската култура и националния характер, разтворени в дигитална среда. Той е дело на Сдружение Екопрограма за Програма Европа на Столичната община.

Пълната класация ще стане известна на специално събитие за представяне на подреждането и дегустация на продуктите, направени по старите рецепти, но визуално решени в съвременен стил, което ще се състои в дните около 143-годишнината от обявяването на София за столица на България 3 април.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени