FACEBOOK

Софийското меню - и на Столичния Съвет по туризъм

Първият Консултативен съвет по туризъм на територията на Столичната община – присъствен и без маски, след 2 г. пандемия, обсъди реализацията на проекта Софийското меню – вкусните символи на столицата: синергия на европейската култура и националния характер. Той е на Сдружение Победа сега. Реализиран е по Програма Европа на Столичната община.  


Пред представителите на бизнеса – ръководители на висококатегорийни хотели, туристически агенции, конгресното бюро на града, бяха представени етапите и резултатите на проекта:

От представител ното за столицата социологическо проучване, което направи Софийската баница, неотдавна призната от международния кулинарен сайт tasteatlas за тестено изделие №1 в света, безспорен фаворит в допитването, оставяйки на втора позиция с голяма разлика шопската салата и с още по-голямо изоставане брандове като тортата Гараш.

През проучването на историята на всяко едно от шестте ястия в Софийското меню, издирването на оригиналните им рецепти. Например, при първата си поява в рецептурниците на Балкантурист, в чиито лаборатории е създадена през 1956 г., шопската салата е без сирене, което се добавя 15 г. по-късно заради откриването на гран-хотел София, сега Интерконтинентал срещу парламента.

Днес шопската сала е единственият международно познат гастро-символ на София, макар през последните 32 години изобщо да не работим върху това. Тя се сервира все още в немалко страни от Източна и Централна Европа, където е позната заради посещенията на техните туристи по време на соца по нашите курорти.

До презентацията на кулинарните символи на София на специално събитие и в съвременен аранжимент, който позволява да бъдат приети по-добре от туристите, проведено в Orsetti.

Виж снимки тук!

На него акцент беше борбата с Русе, което през последните 5 години трайно си я приписва, за автентичната софийска торта Гараш, както и доставянето на сладкиша, от който тя е била вдъхновена.


Става дума за навършващата 150 г. догодина торта Империал от едноименния хотел на прочутия виенски Ринг. Гостите имаха възможност да опитат оригинала, от който е почерпен Гараш и да усетят разликата между бадемовата основа на австрийския първообраз и ореховата база на създадената в София вариация. Юбилеят на Империал е чудесен повод за реклама и пиар на столицата ни извън България с Гараш.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени