FACEBOOK

SELFIE готви учители и ученици за преход към „хибридното“ училище с дигитално обучение

Платформата SELFIE е инструмент, чрез който учители, ученици и ръководствата на училищата в България ще могат да направят оценка на дигиталната среда и дигиталните си умения. Това стана ясно при представянето на платформата от министъра на образованието Красимир Вълчев и заместничката му Деница Сачева.

„Това е една отворена възможност за всички училища и образователни системи да анализират своята степен на подготвеност за преминаване към ера, в която ние трябва да развиваме много по-задълбочено дигиталните компетентности в децата. Утре, образно казано, след 20,30, 40 години, когато днешните деца ще са на пазара на труда голяма част от работните позиции ще бъдат свързани, ще изискват интензивно взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект или на някоя друга съвременна технология“, заяви министър Вълчев.

Училищата, които пожелаят да се включат в измерването, ще използват специално разработена от Европейската комисия платформа с въпросник към ръководствата, педагогическите колективи и учениците. SELFIE обхваща шест ключови за дигиталното образование области – преподаване и учене, училищно управление, инфраструктура и оборудване, професионално развитие, практики за оценяване и дигитална компетентност на учениците. Всички отговори са анонимни, а попълването отнема между 20 и 30 минути.

Целта на МОН е до края на януари следващата година поне 250 училища да използват инструмента, за да проследят от какво имат нужда и да предприемат конкретни мерки. На сайта на МОН ще бъде създадена секция, в която ще има достъп до него.

Очаква се в инструмента SELFIE в цяла Европа да се включат 76,7 млн. ученици и учители от 250 000 училища, а целта е да се създаде първата Европейска карта на дигиталните иновации в училище.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени