FACEBOOK

Защо Мутафчийски лансира най-скъпите маски да заменят всички?

След тв анонса на проф. Мутафчийски, че трябва да останат само едни маски - FFP2 и нагоре, вместо досега използваните от всякакъв вид, фейсбук беше залят с реклама, а магазините за санитария и аптеките не останаха назад. Досега от щаба твърдяха, че маската пази, независимо каква е. Както твърдяха също, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип - направи го самия Мутафчийски и отново по телевизия, броени дни преди да се отметне и да заяви, че иде враг с непозната в историята сила. Проблемът е, че според публикуваните от 19 минути световни изследвания, с които е грехота, ако в НОЩ не са запознати, всъщност никоя маска не гарантира 100% защита, а даже трудно и 50%. Многобройни са случаите, които го доказаха и на практика - най-интересният е с трима заразени ръководители на парламентарни групи в Италия, снабдени точно с налаганите сега маски, спазващи дистанция над 2 метра.

За хората, особено за възрастните обаче проблемът е сериозен. Не е все едно за тях дали ще извадят 50-60 стотинки за досега използваните маски или ще им се наложи да купят поне 2 маски - всяко по 5-6 лева. В някои магазини се възползваха и вдигнаха цените допълнително, в други те останаха същите, но отново са твърде високи, след като струват колкото няколко хляба. А има и по 10 лв. В същото време някой ще спечели милиони от новата регулация. Опитът на МЗ и НОЩ с доставянето на маски е отчайващ - първата партия от сега лансирания тип я взехме на пъти по-високи цени от Франция за същите, после се оказа, че много от тях не са използваеми. За казуса Антикорупционният фонд направи и нарочно разследване, като доказа злоупотребата за милиони лева.

Напомняме, че по странен начин продължават да се търгуват и тестовете у нас, а нашумяването неотдавна на случая с одобрената от правителството почетна консулка на Южна Корея - бивш гол модел и съпруга на премиерски приятел, още веднъж подсеща за темата: Защо ли именно от далекоизточната република е основният внос на тестове за ковид у нас със 70% и надолу надеждност, при положение, че в много държави - също нечленове на ЕС, бяха изработени през последните месеци много по-съвършени и по-помагащи на лекарите и учените със своята практически 100%-ова достоверност?

Ето един необиден въпрос, на който Нейно превъзходителство Консул Сечкова е важно да отговори.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени