FACEBOOK

Ул. Казаните край ул.Момино венче

Истинска поезия в проза, или по-точно в улични табели, е възпроизвел общинският гений кръстител на някогашните селски пътища, които браздят калното поле между квартала на богатите Драгалевци и Околовръстното шосе. Ще посветим няколко опуса на красивите названия, които могат да се прочетат в махалата, доста неугледна апропо.

Улица Казаните, която в грипозни времена би минала за ул. Дезинфекционна, освен че няма казани за варене на домашна ракия на нея, а може би е имала някога, за да се казва така, е оригинална с факта, че донякъде е асфалтирана, а след това си е коларски път, както някога. От двата й края има по някоя стара къща от соца, а в средата са наредени нови баровски хасиенди.

Пресичат я улици с названия като Момино венче и Герговче – пролетна умилителна пасторална картина. А води началото си от ул. Кимчовец. Почудихме се – що е то? Не стига, че тази улица върви, прекъсва през 2 други и изневиделица продължава, за да пресече ул. Еловица, в която на друго място прелива – сиреч, в себе си, или – хайде – в своето продължение. Ами и името едно такова...След дълго ровене в ѝЍГугъл, където фигурират предимно адреси на въпросната улица и 1 фирма, кръстена явно на нея, намерихме безценното инфо.

Кимчовец навремето се е казвала цялата местност наоколо, усоен склон в полите на Витоша, която преди 62 години е включена в ТКЗС – Драгалевци. Та благодарение на описанието на земите, които заело стопанството, сега знаем що е то Климчовец и че има почва у нас. Хей такива софийски истории...


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени