FACEBOOK

УЛ. РАЗСЛАТИЦА до Градина Буката, какво знаете вие за центъра на София

Ако някой ви попита за улица Раслатица, едва ли ще знаете коя е, както и на какво е кръстена. Улицата води началото си от бул. Пенчо Славейков срещу входа на Александровската болница, точи се зад банята Мадара и още 100-ина метра навътре в квартала до НДК.

Странното име пък е на връх, не особено висок, ограждащ прочутата местност Оборище, станала арена на първото ни Народно събрание преди Априлското въстание. Не е ясно какво точно ще рече Разслатица, но заради въпросния връх, е дошло името на Оборище, защото именно там, в естествено заградената от възвишението и дъбовите гори ливада, местното население криело добитъка си от набезите на кърджалиите по време на османското робство. Та Оборище от „обор”.

А Разслатица от какво?...Все едно. Още по-интересно е, че със сигурност не знаете как е името на градината, разположена между бул. Прага и ул. Христо Станчев и между ул. Доспат и ул. Шандор Петьофи. Именно у нея секва ул. Разслатица, а отвъд зелената площ е Военното НДК, сега Софийски районен съд, излязло на данъкоплатеца 3400 лв. на кв.м. и работещо от понеделник. Е, въпросната градина се казва Буката. Не знаехте, нали?

А в следващата рубрика ще ви разкажем, че една махала, която продавачите на недвижимости са кръстили Медицинска академия си има интересно име. От нас ще разберете какво е то.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени