FACEBOOK

УЛ. ЗЛАТНОТО МОМИЧЕ ДО УЛ. ДРАГОИЦА, КРЪСТЕНА НА ЗАКРИТО СЕЛО

Ако не знаете, селата – също като хората, имат дата на смъртта. Село Драгоица например е „закрито“ на 24 февруари 2007 г. Предишната 2006 г. е наброявало 5 души, при над сто половин век по-рано. И е на час от София с кола. Незнайно по какви причини на него и на планинския рид със същото име е наречена улица в столицата.

Или по-точно в Софийското поле, между Камбаните и Герман, в местността със странното название Детски град. Ул. Драгоица, откъдето ще да идва фамилното име на самата Цола Драгойчева, е пряка на упоменатата тези дни от нас ул. Белоснежка, която не е Снежанка, а е героиня от една и съща приказка с Червенобузка.

В другия си край ул. Драгоица е финал за ул. Златното момиче. Нали го знаете – онова девойче, дето седяло до реката, която си меняла цветовете – червена, синя, жълта. В приказката не се казва около кой медодобивен комбинат или ферма на Зоров е била, та така се е обагряла, ала те не са малко в Софийска област. В другия си край ул. Златното момиче свършва в ул. Хитър Петър. Същата, чиято друга пряка е ул. Гауди – за нея вече сме писали.


жжж14:53 10 Apr 202101
+ 0
- 0
Детски град, защото по времето на соца на първа линия между самоковско шосе и затрупания плавателен канал(успоредно с ул. хитър петър) имало детски лагер, събирали лятото деца от цяла българия.Не знам подбробностите. От там предполагам е логиката за приказните имена на улиците в квартала.
 
© sofia.media всички права запазени