FACEBOOK

1 млн. лв. за артисти, близки на ГЕРБ

Тайно награждават културните трегери на властта, а за останалите дейци със свободни професии пари няма

Правителството ще изплаща държавни парични награди на 65 творци в следващите три години, предаде Сега. Става дума за месечни суми от 350 или 500 лв. на наши певци, композитори и поети, които ще се дават по закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация.

Припомняме, че имаме 300 000 души със свободни професии, на които държавата обеща помощи по време на пандемията, но не дава.
По този закон обикновено се отпускат персонални пожизнени пенсии на големите ни артисти, но в него има предвидено и даване на парична награда за период до 3 г., като тази възможност досега се е прилагала рядко.

Решението е взето тайно на 3 февруари, но за него се разбра едва, след като се появи в деловодството на НС и в правната система на МС, като първи го съобщиха Новините.бг. То не бе оповестено официално по обичайните канали. Няма го нито в дневния ред на въпросното заседание на Министерския съвет, нито в справката с взетите решения.

Общата сума е в размер на 1 045 800 лв. за целия период на отпускане. Всички в списъка са певци, композитори, музиканти или свързани по друг начин с естрадата - Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефка Берова, Ваня Костова, Веселин Маринов, Диана Дафова, Кирил Маричков, Етиен Леви, Петя Буюклиева и т.н. Парични награди има и за поетите, награждавани на конкурси за българска песен като Александър Петров, Найден Вълчев, Недялко Йорданов, съпругата на организатора на Златния Орфей Генко Генов - Дариана Генова, журналиста Иван Тенев. Повечето защитиха властта след началото на недоволството у нас през изминалата година или се включваха в различни кампании на властта.

Припомняме, че щурецът Маричков например, който уби жена на пътя при катастрофа, но не лежа в затвора, гръмко се обяви против протестите срещу властта, като заяви, че не би излязъл да протестира. Преди 1989г. той се изявяваше по фестивали от рода на Ален мак, след промените запя „аз не съм комунист”, а сега припява на управляващите от ГЕРБ.

Сходна е и историята на други имена от бонусния списък. Някои бяха облагодетелствани с имоти и други благини от тоталитарните власти, но в началото на прехода смениха рефрена със СДС и сега пеят в тон с ГЕРБ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени