FACEBOOK

60% скача налогът при граждански договор заради Ас. Василев: ССИ

Съюзът за стопанска инициатива намира за сериозни предвижданите промени в сферата на данъците и осигуровките от трудова дейност, отнасящи се до работата на хонорар.

Това се казва в становище на съюза по промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесен в парламента, предаде Pariteni.bg.

С предложените промени се премахват нормативно признатите разходи (25% при граждански договори), с което ефективно се повишава данъчно-осигурителната тежест.

И експертите дават конкретен пример – при брутен доход от 1000 лева, при новия режим ще се изплащат общо 137,80 лева и 189,20 лева осигурителни вноски съответно за сметка на работника и работодателя или общо 327 лева (32,7% данък, а уж е 10 на сто).

За сравнение през 2023 г. те са 89,85 лева и 118,65 лева или общо 208,50 лева (20,8%). внесеният данък върху личните доходи ще бъде съответно 66,02 лева при сегашния режим и 86,22 лева след промяната.

Скокът е 60%.

Това означава, че за една и съща услуга, която работодателят получава през 2023 г. той трябва да плати 1118,65 лева, докато през 2024 г. сумата вече е 1189,20 лева, изчисляват от съюза.

Според експертите проблемът е, че всъщност изпълнителят на дейността е заинтересован най-вече от размера на нетното си възнаграждение.

Ако през 2023 г. при брутен доход от 1000 лева, нетната сума за получаване е 844,13 лева, за същия работник през 2024 г. разходите за труд на работодателя се увеличават да 1277 лева. Тоест заради тази промяна разходите на работодателя биха могли при най-неблагоприятния вариант да нараснат с 14,2 на сто.

Основен въпрос тук е как ще се идентифицират служителите, които работят в условията на „прикрити трудови правоотношения”, които уж преследва правителството, което си е поставило и неуловимата роля да лови данък върху бакшишите, само дето не е ясно как – до всеки келнер и таксист ще има и данъчен ли?

Предложената дефиниция е обща, което би могло да се тълкува доста широко от страна на данъчните с цел събирането на по-високи приходи и респективно да стане начин за искане на подкупи, на корупция или пък на нездрав натиск върху неудобни фирми. ССИ е категоричен, че такава промяна изисква по-добра обосновка.

От Съюза се обявяват и против предложението за повишаване на данъчната оценка на недвижимите имоти и ежегодна преоценка на земеделските земи, които са заложени в промени от кабинета в Закона за местните данъци и такси, въпреки че финансовият министър излъга, че не били дошли от него. Според ССИ по-добрата мярка, за да се увеличат приходите на общините, е те да получават по-голям дял от приходите от данъка върху личните доходи и от корпоративното подоходно облагане, реализирани на тяхна територия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени