FACEBOOK

Бензинът трябва да бъде 70 ст. по-евтин, ПП иска да фалира Булгаргаз, умишлено бави лицензирането на US ядрено гориво: Екс-енергоминистър

Без дерогация бензинът трябва даже да бъде по – евтин, сензационно заяви служебният министър на енергетиката 2022-2023 г. Росен Христов и се обоснова с 60-70 стотинки завишените в момента по договорка на правителството и Лукойл цени – тема, която 19 минути първи подхвана..

"Дерогацията има смисъл, само ако бензинът, например, е от порядъка на 2,30 лв. - 2,40 лв. Това го видяхме по времето на служебното правителство. В момента, в който Продължаваме промяната поеха управлението, бензинът скочи на 3 лв., а при сегашната конюнктура той трябва да е под 2,50 лв. 60-70 стотинки по-ниска трябва да бъде цената му, отколкото е на колонките. Ние може да компенсираме работата на Лукойл с внос на горива", заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в предишното управление на ППДБ отново сме имали скъп газ и отново от Русия: "Нито един търг със сертификат за неруски газ, скъпо ядрено гориво изцяло от Русия, уредиха дерогация на Лукойл. Крадецът най-много вика: "Дръжте крадеца". Руските компании да се настанят в България, работят на печалба, не им пречим, дори напротив - защитават ги активно с риск да падне правителството.

Лицензираното на американското ядрено гориво, което умишлено се бави, най-вероятно няма да се случи, защото се подават документи в крайния срок, подават се некоректни документи. А Булгаргаз е притиснат в ъгъла от другите търговци, естествено, финансовото състояние няма да е добро. Преди се опитваха да фалират и други предприятия", поясни бившият служебен министър.

Според него целта е да бъде фаиран Булгаргаз и това се вижда по данните от пазара, кдето делът му умишлено е намаляван за сметката на фирмите, които при предишното правителство на ППДБ бяха посредници и внасяха руски газ при 30% горница.

„Руските фирми са единствените в енергетиката, които плащат комисионни на властници”, категоричен е ексминистърът.

„Всички действия на ПП са в интерес на Русия, на Лукойл. Ето и конкретен пример: гърците многократно питат защо не се задвижва петролопроводът между нас, питали са и лично премиера Денков на срещи с гръцкия му колега. И нищо”, допълни екс-енергоминистърът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени