FACEBOOK

35 млн. лв. бонуси и 219 коли си раздаде НАП

Милиони за премии си раздадоха данъчните през кризисната 2022 г., сочи разкритие на гражданското сдружение БОЕЦ, което за поредна година осветява внушителното (ДМС) в НАП, пише Сега. Приходната агенция си писа бонуси за цели 35 млн. лева. Сумата е абсолютен рекорд и надминава допълнителното материално стимулиране от 2021 г. когато то беше общо 32 млн. лева.

„Бонусите в НАП, са почти два пъти повече от военната помощ, която България предоставя на Украйна по предложение на МО след решение на парламента“, коментират от БОЕЦ, като напомнят, че президентът през 2022 г. Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов обясняваха, че България е прекалено бедна, за да дарява някому нещо.

През миналата година НАП е поставила и друг рекорд, свързан с автопарка й. Колите на агенцията са се увеличили с 24 до 243, а пробегът им е отбелязал огромен скок – навъртели са 6 421 276 километра, което е 4 пъти повече в сравнение с 2021 г. Излиза, че всеки автомобил всеки ден е изминавал по над 100 км, пресмятат от БОЕЦ.

Активистите на сдружението са получили всички тези данни по официален път – след като са ги поискали от НАП по реда на Закона за достъп до обществена информация. На един от конкретните въпроси – какви бонуси са взели Румен Спецов и Борис Христов (двамата ръководители на данъчната агенция през 2022 г.), НАП не даде отговор.

„Михайлов отказва да ни предостави тази информация с аргумента, че тя представлява лични данни. Отбелязваме само, че гражданите му плащаме заплата, а за бонусите, които получава, не знаем кой и как ги определя, но те пак са от нашите пари“, коментира председателят на БОЕЦ Георги Георгиев.

Напомняме, че декларацията на Спецов за 2021 г. се пказа сензационно математическо уравнение с много неизвестни. В нея той е записал придобиване на апартамент от 127 кв.м в Дубай, заедно със съпругата си Плама Спецова. като произход на средствата е записал "банкови кредити". В съответната графа за борчове обаче присъстват само 80 000 лв. от ДСК. Дори да прибавим описания му влог от 10 000 лв. и заплатата от 71 388 лв., общата сума от 161 388 лв. представлява под 15% от необходимите пари за покупката на жилището. При това, ако той е фотосинтезирал през това време - не е отделял пари за наем в София, за хранене и всички останали насъщни нужди както лично на себе си, така и на своето семейство. Кредит от чужда банка, но не е вписал подобен заем в декларацията си, което е абсолютно задължително, както стойността и конкретната институция, която го е отписала. Другата възможност е неговата съпруга Плама. Според декларацията му обаче тя няма спестявания, кредити и доходи. Ако имаше, беше задължително да ги е вписал в документа за КПКОНПИ, защото прикриването води до член 313 от НК.

В сегашните бонуси за данъчните прави впечатление, че над половината от сумата от миналата година – 12,6 млн. лева, е отишла за централното управление на НАП, а в него работят само 1873 от всичките 7895 служители на приходното ведомство.

През миналата година инспекторите на НАП са разкрили допълнителни задължения по ДДС за над 131 млн. лева плюс още над 38 млн. лв. от корпоративен данък, посочват от агенцията в отговорите си до БОЕЦ. Няма обаче отговор на въпроса колко от установените задължения са събрани и какво реално е влязло в бюджета. Данъчните обещават да предоставят тази информация допълнително.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени